Europese maatregelen tegen crisis
Er komt een nieuw Europees verdrag waar -op Engeland na- alle Europese lidstaten aan meewerken. Het begrotingsbeleid van alle instemmende Europese landen wordt aan een controle onderworpen, en wie er daarna alsnog een zooitje van maakt krijgt automatisch straf.
Hoogleraar aan de UvT, Sylvester Eijffinger, is bang dat de economische coördinatie van het verdrag niet bij de Europese Commissie komt te liggen. “Als dit niet zo is dan worden kleine landen buitenspel gezet. Ik voorzie de komende maanden zeer lastige onderhandelingen over waar de echte macht komt te liggen”, aldus Eijffinger.
Wat de straffen voor het schenden van de afspraken zijn is nog niet duidelijk, de komende weken gaan experts van de Europese commissie en de Europese raad de verdragsteksten maken. “Zodra de afspraken op papier staan, gaan we doen alsof ze al van kracht zijn”, aldus premier Rutte. Deze keer wordt er dus niet gewacht tot alle landen erover hebben gestemd en het hebben goedgekeurd, dat gebeurt in maart pas.
Engeland is het enige land dat niet meewerkt aan het verdrag. Premier Cameron had een onhaalbare eis om in te stemmen met het pact. Hij eiste dat hij de uitzonderingspositie voor de grote Britse financiële sector terug kreeg. “Ik geloof niet dat Cameron ooit echt bij ons aan tafel heeft gezeten”, sprak Angela Merkel na afloop van de top.