Scriptie Bovekerk houdt gemoederen flink bezig

De tien die bachelorstudent Henk Bovekerk kreeg voor een scriptie waarin hij concludeert dat de PVV een fascistische partij is, zorgde voor een flinke mediastorm.

Bovekerk werd bij het schrijven van de scriptie begeleid door de universitair docent Jan Jaap de Ruiter en hoogleraar Jan Blommaert. Beiden staan bekend als fel tegenstander van de PVV. Nadat Univers  vrijdagochtend over de scriptie van Bovekerk schreef, was het hek van de dam. Het Univers-artikel werd in twee dagen tijd meer dan vijfduizend keer bekeken en bijna alle media (o.a. de regionale dagbladen, HP/DeTijd, RTL Nieuws, GeenStijl, Telegraaf, Volkskrant, Joop.nl en ANP) namen het nieuws over.

Het gevolg: een felle discussie op Twitter en op diverse (media)forums. Die discussie ging enerzijds over de vraag of de PVV wel of niet fascistisch is en anderzijds over de vraag of De Ruiter en Blommaert de thesis wel objectief konden beoordelen, omdat ze zelf bekend staan als anti-PVV.  Zelf Geert Wilders besloot via zijn Twitter-account te reageren met de Tweet “Op de KU in T zijn ze allemaal Stapel.”

Tientallen mensen lazen de scriptie van Bovekerk (het werd daarmee ongetwijfeld een van de best gelezen Bachelor-scripties ooit). Is het inderdaad een perfecte uiteenzetting die het fascistische karakter van de PVV bewijst? Enkele meningen op een rijtje:  “Een scriptie van een veelbelovend student, maar geen tien waard, wel een acht,” aldus de een.  “Absoluut geen tien waard, Bovekerk slaagt er niet eens in een sluitende definitie van het begrip fascisme aan te leveren,” aldus de ander en “Bovekerk doet aannames, die hij niet beargumenteert,” aldus de ander.

Bovekerk baseerde zich onder meer op het werk van historicus Robert O. Paxton over de vraag hoe het fascisme werkt. Paxton definieert fascisme als volgt: “Fascism may be defined as a form of political behavior marked by obsessive preoccupation with community decline, humiliation, or victim-hood and by compensatory cults of unity, energy, and purity, in which a mass-based party of committed nationalist militants, working in uneasy but effective collaboration with traditional elites, abandons democratic liberties and pursues with redemptive violence and without ethical or legal restraints goals of internal cleansing and external expansion.” De PVV wordt echter niet gesteund door militanten die geweld gebruiken voor een zuivering, waardoor volgens veel tegenstanders van de 10,  de aannames van Bovekerk al niet deugden.

Arabist Jan Jaap de Ruiter blijft overigens ondanks alle kritiek bij zijn standpunt dat de scriptie ‘academisch briljant is’ en wil graag de discussie aan met diegenen die het daar na het lezen van de scriptie niet mee eens zijn.

Enkele analyses vind je hier:

-Die van Victor van der Sterren

-een analyse van Evert Mouw

-die van Han van der Horst op Joop.nl

-Die van Jeroen Weghs op dejaap.nl

-Een Beschouwing van Esther Boom op de Dagelijkse Standaard.

-Een reactie van historicus Jan Dirk Snel vind je hier.

-Joost Niemoller’s analyse van de Bovekerk scriptie op De Dagelijkse Standaard.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.