Zwaar weer voor zzp’ers

De crisis raakt steeds meer hoogopgeleide zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Voor het nieuwe jaar wordt verwacht dat bijna 51 procent minimaal een maand lang geen opdrachten zal binnenslepen.

Dit blijkt uit de Myler ZZP-monitor. Uit onderzoek onder 1.963 zzp’ers bleek dat hun financiële positie in 2012 waarschijnlijk zal verslechteren. 83,3 procent van hen verwacht na een half jaar in de financiële problemen te komen. Een forse toename vergeleken met het afgelopen jaar, toen 66,2% van de zelfstandigen het na zes maanden financieel lastig kreeg.

Over het algemeen kan worden vastgesteld dat de uurtarieven in 2012 amper stijgen en het aantal opdrachten achteruit loopt. Zzp’ers zijn een goede graadmeter voor de ontwikkeling van de economie, omdat zij vaak als eerste worden getroffen wanneer deze stagneert.

Toch meldt Toon van Bodegom, directeur van Myler, op de site dat hij ervan uitgaat dat de meeste zzp’ers niet in heel grote problemen komen. “De meeste zzp’ers hebben immers geleerd van de vorige crisis, waardoor ze meer sparen voor slechtere tijden.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.