UvT tikt hoogleraar op vingers om kritische blog over PVV-scriptie

UvT tikt hoogleraar op vingers om kritische blog over PVV-scriptie

Harrie Verbon, hoogleraar Openbare Financiën en Sociale Zekerheid aan de Universiteit van Tilburg, heeft op verzoek van het College van Bestuur een artikel van zijn weblog verwijderd waarin hij kritiek uit op de universiteit en op zijn collega’s Jan Jaap de Ruiter en Jan Blommaert.

De Ruiter en Blommaert gaven een tien aan student Henk Bovekerk, die een scriptie schreef waarin hij concludeert dat de PVV een fascistische partij in een gevorderd stadium is.

Geert Wilders reageerde op het nieuws over de scriptie met de Tweet: “Op de KU in T zijn ze allemaal Stapel.” Verbon schreef in zijn oorspronkelijke blog over de scriptie daarom onder meer:  “Inderdaad zat Wilders er niet zo erg ver naast met de suggestie dat ze nu allemaal aan de KU in T Stapel lijken te zijn geworden. Stapel is beroemd geworden omdat hij zijn ‘wetenschappelijke’ waarnemingen uit zijn eigen duim bleek te hebben gezogen. Hij deed dat op een heel erg geraffineerde manier. Het duurde lang voordat men het doorkreeg, Daar kunnen De Ruiter, Blommaerts en de scriptiestudent nog wat van leren. Want hun tamelijk onfrisse suggestie is nogal evident in strijd met wat iedere niet eens zo erg geoefende waarnemer van het gedrag van de PVV kan zien.”

Op zijn weblog schrijft Verbon nu: “Mijn bestuurders hebben mij geadviseerd het stuk dat hier oorspronkelijk stond van mijn weblog weg te halen en de scriptie van de desbetreffende student te gaan lezen. Ik volg beide adviezen op, maar het eerste advies onder protest.”

In een verdere reactie aan Univers zegt Verbon: “Het was vrijwillig verplicht om het artikel te verwijderen.  Maar ik blijf erbij dat het onzinnig is om op wetenschappelijke gronden te stellen dat de PVV een fascistische partij is. Dat kan gewoon niet. Bij fascisme denk je aan de gaskamers en Hitler.”

Volgens de UvT gaat het echter niet om een onderzoek op wetenschappelijke gronden, maar om een scriptie van een student. “Scripties zijn bedoeld als toetsinstrument, niet als wetenschappelijke bijdrage aan een maatschappelijke discussie. Wetenschapper ben je als je bent gepromoveerd,” aldus een woordvoerder van de universiteit. Verbon: “Onzin. Studenten oefenen hier met wetenschap. Ze hebben de intentie om ooit als wetenschapper te gaan werken.”

In het kader van hoor en wederhoor vroeg Univers bij de universiteit over welke zinsnedes het CvB exact viel bij de oorspronkelijke blogpost van Verbon of dat het om het geheel ging.  “Het is een kwestie tussen het CvB en Verbon,” aldus een woordvoerder.  Collegevoorzitter Hein van Oorschot reageert vervolgens: “Als je die eerste tekst leest, kun je toch direct zien dat het schadelijk is voor de universiteit.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.