Hoogleraar Antal van den Bosch krijgt subsidie

UvT-hoogleraar Antal van den Bosch heeft samen met zijn projectgroep ISHER een subsidie gekregen van de Digging into Data Challenge. Hij gaat een programma ontwikkelen waarmee gebeurtenissen in de sociale geschiedenis toegankelijker worden gemaakt voor onderzoekers.

Bij de challenge werd gevraagd naar innovatieve voorstellen om databestanden in de geesteswetenschappen toegankelijker te maken. In totaal wordt 4, 8 miljoen dollar uitgekeerd aan 14 projecten, voor een looptijd van 2 jaar.  Van den Bosch weet nog niet precies hoeveel geld hij opstrijkt. 

In zijn projectgroep ISHER (Integrated Social History Environment for Research) werkt Van den Bosch samen met de universiteiten van Illinois en Manchester en het International Institute of Social History.

Van den Bosch licht het project toe: “Je kunt gerust stellen dat we tegenwoordig een informatieprobleem hebben. Er is zoveel informatie beschikbaar dat het steeds lastig wordt om de juiste gegevens te vinden. We gaan een instrument maken waarmee onderzoekers eenvoudiger hun weg kunnen vinden in databases door middel van automatische tekstanalyse.”

De projectgroep richt zich speciaal op informatiewinning omtrent stakingen. “Over stakingen wordt ontzettend veel bericht in de media. Ons programma maakt het mogelijk dat historici sneller en doelgerichter kunnen zoeken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ook sneller informatie vinden over aangekondigde stakingen die uiteindelijk niet zijn doorgegaan, of over de nasleep van een staking.”

Het programma is in eerste instantie bedoeld voor academici. Op de lange termijn wordt ernaar gestreefd de data vrij te maken voor het grote publiek.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.