Sylvester blogt: hypotheekrenteaftrek

“De voordurende discussie over afbouw van de hypotheekrenteaftrek wakkert de onzekerheid op de huizenmarkt aan. Het ergste van de discussie ís de discussie. Dat klinkt cryptisch, maar ik leg het uit. Ik zat destijds in een raad van economische adviseurs, het REA, voormalig onafhankelijk adviesorgaan voor de Tweede Kamer. Wij hebben toen al geadviseerd om de hypotheekrenteaftrek af te bouwen. Politici zeiden in koor: ja, maar dit is niet het goede moment. Toen zeiden wij: wat is dan wel het goede moment? Als de markt op zijn gat ligt?”

“Dat moment hebben we nu bereikt. Die voortdurende discussie zonder dat er duidelijkheid geschapen wordt aan starters, aan kopers, is erg. De discussie wakkert de onzekerheid alleen maar aan. Dat is ook waarom de NVM en Vereniging Eigen Huis aanmoedigen tot een beslissing: het Zwaard van Damocles moet van de woningmarkt.”

“Laten we de Wet Hillen (een extra aftrekpost op de inkomstenbelasting, geïntroduceerd door Hans Hillen om de financiering van een woning met eigen middelen te bevorderen) verruimen. Een elegante oplossing die politiek de minste weerstand opwekt. Stimuleer het aflossen van hypotheekschuld. Mensen die een bescheiden hypotheek hebben ten opzichte van de waarde van hun huis, die kochten voor het eigenwoningbezit en niet om fiscale redenen, worden dan beloond. Beloond voor het sparen en aflossen. En we zijn een spaarzaam volkje. Maar het sparen wordt niet aangewend voor de aflossing van de hypotheek, omdat dat fiscaal niet aantrekkelijk is. Dat is toch belachelijk?”

Dit artikel verscheen eerder op http://www.sylvestereijffinger.nl/

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.