Aangiftedag Smeetskring weer groot succes

Bijna 80 vrijwilligers van studievereniging “De Smeetskring” hebben afgelopen zaterdag, onder de noemer “Stichting Fiskale Rechtshulp”, ruim 200 huishoudens kosteloos geholpen met het invullen van de jaarlijkse belastingopgave. Dit jaarlijkse initiatief vond plaats in de Mensa van de Universiteit van Tilburg, zo meldt het Brabants Dagblad vandaag in haar papieren editie.

Hoewel er grote belangstelling is voor de aangiftedag, is het invullen van de belastingaangiftes maar een fractie van het vrijwilligerswerk dat de studenten verrichten. Zo zijn er in de aanloopperiode naar de Aangifte Dag elke week spreekuren voor hulpbehoevenden. De studenten Fiscaal Recht en Fiscale Economie zijn zelfs niet te beroerd om als echte belastingdokters huisbezoeken af te leggen bij cliënten die vanwege senioriteit of invaliditeit de deur niet meer uit kunnen. In ruil voor deze maatschappelijke betrokkenheid ontvangen de studenten van de Universiteit van Tilburg zes studiepunten.

“Het is heel dankbaar werk om zo de mensen snel inzicht te geven in hoeveel geld ze eventueel terug kunnen vragen”, aldus Cindy van Bruinessen, een van de studenten die op deze dag als vrijwilliger heeft meegeholpen. “De algehele sfeer op de aangiftedag was erg goed. Al is het natuurlijk vervelend als je moet vertellen dat er uiteindelijk geen geld ontvangen zal worden maar dat ze moeten bijbetalen.”

Om de kwaliteit van de afgifte te garanderen, lopen op de dag zelf mentoren rond die de cijfers nog eens overlezen. Elke vrijwilliger is uitstekend opgeleid door middel van instructiecolleges en een mentorsysteem, waarbij de nieuwe vrijwilligers meelopen met een oudere collega om ervaring op te doen.

Dit jaar opende staatsecretaris van Financiën Weekers het aangiftekantoor met de bemoedigende woorden: “Ik ben trots op wat jullie hier al meer dan veertig jaar doen.” De staatssecretaris roemde in het Brabants Dagblad het individuele maatwerk van de studenten. Hij wil binnen zijn ambtstermijn een persoonlijk domein www.mijnbelastingsdienst.nl realiseren, waardoor belastingaangifte doen bijna leuk moet worden.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.