Nieuw systeem toewijzing bestuursbeurzen

Het systeem voor bestuursbeurzen gaat op de schop. Er worden niet meer beurzen uitgekeerd dan het structurele budget van 639.000 euro toelaat.

De vergoeding voor één maand bestuursbeurs is een vast bedrag van driehonderd euro en wordt toegekend aan een individuele student. Het uitgekeerde beursbedrag is daarmee losgekoppeld van de studiefinanciering.

En er komt een Commissie Bestuursbeurzen en Subsidies  waarin naast het hoofd van het Student Advosory Office en het hoofd van het Academic Forum ook  drie studenten zitting hebben, die bestuursbeurzen toekent op grond van activiteitenplannen en begrotingen.

Dat blijkt uit notities die door het College van Bestuur aan de Universiteitsraad zijn gestuurd.  Hoewel in 2007 met de Universiteitsraad afspraken zijn gemaakt over de verdeling van de beurzen, waarbij de ‘open-einde-regeling’ werd beëindigd, wordt dit bedrag toch jaarlijks overschreden, aldus het CvB. Tevens was de ‘wijze waarop de huidige toekenningen tot stand zijn gekomen een gecompliceerde combinatie van historische afspraken, criteria en wetgeving.’

Het CvB schrijft: “Er zijn geen nieuwe rechten meer te ontlenen aan oude toekenningen. We beginnen met een schone lei. Er is structureel € 639.000 beschikbaar voor bestuursbeurzen. Dit is een gesloten systeem; overschrijding is niet mogelijk. Het is echter ook niet noodzakelijk dat alle beurzen toegekend worden: dit is immers afhankelijk van de beoordeling van activiteitenplannen en begroting.”

De universiteitsraad moet nog met de plannen instemmen. Hier wordt 30 maart over vergaderd.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.