Collegegeldvrij besturen
VVD en D66 hebben een wetsvoorstel ingediend om fulltime studenten bestuurders tegemoet te komen. Als het aan deze partijen ligt, hoeven fulltime bestuurders geen collegegeld te betalen. Univers heeft vandaag een opinie over dit onderwerp van Maarten van de Wetering, oud bestuurder van de Landelijke Kamer van Vereningen, doorgeplaatst.
Het stuk van Van de Wetering is een reactie op een opinie van Van Rooij en Van Oorschot, collegevoorzitters van respectievelijk de universiteit van Utrecht en Tilburg. In een opinie, die oorspronkelijk in de Volkskrant verscheen, schrijven ze dat de collegegeldvrije besturen studenten, universiteiten en de overheid zou schaden. Ze zijn voor ‘een bloeiend verenigingsleven’ en ook voorstander van het besturen in een uitloopjaar.
Als het wetsvoorstel doorgang krijgt, worden de fulltime bestuurders betaald uit het profileringsfonds van de universiteiten. De bestuursvoorzitters vrezen dat dit ten koste gaat van ‘andere activiteiten, bijvoorbeeld van maatregelen die het onderwijs verbeteren, zoals het vergroten van het aantal docenten’. Van de Wetering schrijft dat er ‘netto geen extra kosten gemaakt worden door de onderwijsinstellingen.’
Het wetsvoorstel is dus controversieel te noemen. Staatssecretaris van Onderwijs Zijlstra ziet ook niets in het wetsvoorstel: hij stelt dat er voldoende ruimte is in de uitloopjaren van de langstudeerboete om andere activiteiten te kunnen ontplooien, zoals het besturen van een vereniging. De opinie van Van Rooij en Van Oorschot is in lijn met het standpunt van de staatssecretaris.