Sportcentrum op de schop. Sauna, café, budozaal, spinningzaal en tuin gesloopt
Het sportcentrum gaat op de schop. Het centrale gedeelte, gebouwd in de jaren ’60, wordt gesloopt. De ingang, t Sportcafé, de sauna, de spinningzaal, de budozaal/yogazaal, de binnentuin en enkele kleedkamers gaan tegen de grond. Er komt nieuwbouw voor terug. Een uitdaging, want bij de verbouwing moet het sportprogramma gewoon doorgaan.
Met weidse armgebaren geeft Ineke Hoebink, hoofd van het sportcentrum aan wat er allemaal gaat veranderen. Ze wijst naar een muur. “Vanaf hier gaan we alles slopen. Eigenlijk blijven alleen sportzaal 1, sportzaal 2, de squashzalen en de fitnessruimten die in 2003 zijn aangebouwd staan. Er komen tijdelijk twee ingangen, waarschijnlijk eentje bij iedere sportzaal. Want de gang ertussenin wordt gesloopt, je kunt hier dus niet doorlopen.”
Het oudste deel van het sportcentrum stamt uit 1964 en is volgens Hoebink zowel bouwtechnisch als door de groei van het aantal sporters aan vervanging toe. Als gebruiker merk je het niet zo, maar delen van het pand zijn echt verouderd. “We hebben continu problemen op facilitair gebied. De voordeur verzakt steeds, die moeten we iedere maand laten repareren, ook de balie zakt langzamerhand de grond in. ’t Sportcafé heeft problemen met de ventilatie en met de riolering. Renovatie is in dit geval duurder dan nieuwbouw.”
Daar komt nog bij dat er in 1964 ongeveer 1200 sportkaarthouders waren. Anno 2012 zijn dat er 6500. Het sportcentrum heeft dus een capaciteitsprobleem. “De twee squashbanen die we nu hebben, zijn 99 procent van de tijd bezet. Squash is echt populair bij studenten. Er komen straks dus twee banen bij. Verder komen er op de aerobicslessen soms zestig tot honderd mensen af. Er is echter behoefte aan het sporten in kleinere groepen, van een man of twintig. In de nieuwbouw komen daarom twee kleine zalen. En daardoor komt er tegelijkertijd in de grote zaal meer capaciteit beschikbaar voor teamsporten. We kunnen dan de planning van het sportrooster veranderen. En aan ambitieuze teams kunnen we meer trainingen geven, waardoor hun niveau stijgt.”
Opvallend is dat in de nieuwbouw de sauna, de budozaal en de yogazaal naar de eerste verdieping verhuizen. Een bewuste keuze, aldus Hoebink. “We willen beneden levendigheid en boven willen we rust en stilte creëren.” Het nieuwe Sportcafé op de begane grond wordt minder groot dan voorheen. Op de tekening staan naast ‘t Sportcafé een danszaal ingetekend. “t Sportcafé en de danszaal lopen in elkaar over, met afsluitbare delen. Bij feesten en partijen kunnen we dus de capaciteit van het café vergroten.”
Sporthal 1 en 2 blijven intact, evenals de twee huidige squashbanen. Wel wordt er gerenoveerd. Het gaat onder meer om vervanging van verlichting, renovatie van de vloer en schilderwerkzaamheden. De twee oude squashbanen worden ook gestuckt.
De nieuwbouw wordt door architectenbureau Bedaux de Brouwer ontworpen. Dit bedrijf was ook verantwoordelijk voor het ontwerp uit de jaren ’60 en voor een deel van de uitbreiding in 2003. Hoebink pakt er enkele tekeningen bij. “De grote lijn staat wel vast, maar op details kunnen we nog zaken veranderen. Zo staat hier nu, links van de sporthal een opslagruimte ingetekend. Die ruimte kan ook rechts komen. En hier staan toiletten gepland, maar misschien komen die ergens anders.”
In mei 2013 worden de kantoren en de diverse ruimten leeggeruimd, kort daarna starten de sloopwerkzaamheden. In mei 2014 moet de nieuwbouw klaar zijn. Om te zorgen dat sportkaarthouders kunnen blijven sporten, wordt met noodlocaties gewerkt, onder meer voor pilates/budo en voor spinning. “Die noodlocaties komen waarschijnlijk bij de sportvelden, daar zijn al kleedkamers. We zullen daar dan ook tijdelijk extra ingangscontroles houden. Alle sporten gaan door, we kunnen alleen de sauna niet tijdelijk herbouwen. En op de plaats van de tenniskuil komen waarschijnlijk bouwketen te staan.”