Commissie Schuyt: Aandacht voor integriteit bij bachelors en masters

Commissie Schuyt: Aandacht voor integriteit bij bachelors en masters

In de bacheloropleiding moet vanzelfsprekende zorgvuldigheid en integriteit met de paplepel ingegoten worden. Daar pleit de commissie Schuyt van de KNAW in het onderzoek/adviesrapport ‘zorgvuldig en integer omgaan met wetenschappelijke onderzoeksgegevens’ voor.

De commissie deed onderzoek naar wetenschapsfraude en onderzoeksgegevens naar aanleiding van de zaak Stapel. Ze wil dat de toekomstige onderzoekers niet alleen in technische maar ook in morele zin tot goede onderzoekers worden opgeleid. De ‘vanzelfsprekende zorgvuldigheid en integriteit’ moeten ingeprent worden bij gelegenheden als bibliotheekcursussen, bachelor- en masteronderzoek en methoden en statistiek. Bij de masterfase moeten universiteiten zich richten volgens de commissie op onderwijsvormen als reflectie en debat.  Daarbij moet aandacht zijn voor techniek, kennis van wet- en regelgeving, gedragcodes en cultuuroverdracht. Ook concludeert de commissie Schuyt dat het zinvol is om onderzoekscursussen te geven die zich speciaal richten op het omgaan met onderzoeksgegevens. Momenteel kiest slechts een klein deel van alle studenten voor een loopbaan in de wetenschap.

Lees hier meer over de aanbevelingen van de commissie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.