VU start onderzoek mogelijke fraude

Er is mogelijk nog een fraudeur in de wetenschap. De Vrije Universiteit start een onderzoek naar Mart Bax, antropoloog en gepensioneerd hoogleraar aan de VU. Hij zou gelogen hebben over verschillende conflicten in binnen- en buitenland.

Dat meldt de Volkskrant vandaag. De aanleiding voor het onderzoek naar Bax is het boek Ontspoorde Wetenschap van onderzoeksjournalist Frank van Kolfschooten wat vandaag verschijnt. De mogelijk frauderende antropoloog schreef een boek over bloedige conflicten in het pelgrimsoord Medjugorje. Hij deed veldwerk in Joegoslavië waar hij ook tijdens de burgeroorlog actief was. Van de 3000 inwoners zouden er 140 zijn vermoord en gevlucht. Een hoogleraar, politicoloog en een lokale pater trokken dit in de jaren negentig in twijfel en uitten dat in de Joegoslavische pers. Die berichten hebben Nederland nooit bereikt maar ook hier werd de betrouwbaarheid van Bax gewantrouwd.

In de toespraak bij het aanvaarden van zijn hoogleraarschap noemde Bax ook een 19de-eeuws religieus conflict in een Brabants bisdom. Hij gaf deze plaats de fictieve naam ‘Neerdonk’ om de privacy van geïnterviewden te beschermen. Dat is geen ongebruikelijke handelswijze voor antropologen maar collega-wetenschappers vonden het storend dat Bax niemand wilde vertellen om welk bisdom het ging.

De VU begint nu pas een onderzoek omdat de verdenkingen niet eerder bekend waren bij het bestuur.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.