Schoolse aanpak Erasmus boekt resultaat

De aanpak van de Erasmus Universiteit Rotterdam waarbij ze studenten verplichten om minimaal 60 studiepunten te halen, lijkt resultaat te boeken. Sinds vorig collegejaar moeten eerstejaarsstudenten voldoen aan deze norm. Voldoen ze hier niet aan, dan moeten ze vertrekken.

Volgens de universiteit heeft de schoolsere aanpak ervoor gezorgd dat studenten meer tijd in hun studie steken. Bij de opleidingen van de faculteit sociale wetenschappen is de proef begonnen. Dit collegejaar nemen vrijwel alle opleidingen van de Erasmus Universiteit deel aan de proef. Komend voorjaar moeten daar de eerste resultaten van komen. Daarna wordt er besloten of het systeem definitief ingevoerd wordt.

Het bleek dat bij de eerstejaars psychologiestudenten, voor wie de strengere regels in het collegejaar 2011-2012 golden, 81 procent in een keer alle punten haalde. Ook hoefden ze niet te herkansen. Bij de opleiding pedagogische wetenschappen was dat 77 procent.

De universiteit in Rotterdam ging over tot deze maatregel, nadat het bleek dat de studie-uitval veel te hoog was. Voorheen behaalde nog niet de helft van de studenten zijn of haar diploma in vier jaar.

Bij Tilburg University was er ook sprake van verhoging van het bindend studieadvies (BSA), maar het besluit hierover is uitgesteld.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.