LSVb: Stop met schoolse aanpak

Kai Heijneman, voorzitter van de LSVb, wil dat de Eramus Universiteit per direct stopt met hun ‘schoolse aanpak’. De Erasmus Universiteit geeft volgens de LSVb een veel te rooskleurig beeld van het nieuwe beleid om studenten in het eerste jaar alle studiepunten te laten halen. Dit concluderen ze uit de cijfers die de universiteit begin deze maand naar buiten bracht.

Volgens de voorzitter van de studentenvakbond legt de universiteit in Rotterdam in plaats van de lat hoger, juist de lat lager. “Studenten kunnen nu door naar het tweede jaar zonder alle vakken met een voldoende te hebben afgesloten. Het kan zo zijn dat ze voor bijvoorbeeld twee vakken een 5 halen en voor twee vakken een 7. Volgens de universiteit hebben ze dan een gemiddelde van een 6, dus krijgen ze de studiepunten. Zo lang er maar gecompenseerd wordt, is het goed. Het kan dus zijn dat een student niets begrijpt van statistiek, maar toch overgaat naar het tweede jaar, omdat die voor een ander vak wel een voldoende heeft gehaald en daardoor alle studiepunten krijgt.”

Uit de cijfers van de Erasmus Universiteit blijkt dat bijvoorbeeld bij de faculteit bestuurskunde 62 procent van de studenten hun propedeuse heeft gehaald. Maar daarvan heeft maar 23 procent van de studenten geen onvoldoendes op de eindlijst staan. De rest heeft ten minste een onvoldoende gehaald. “Het is te gek voor woorden wat er gebeurd. We hopen dat de Erasmus Universiteit en ook andere universiteiten kritisch gaan kijken naar deze aanpak. Hierover moet een goed debat gevoerd worden. Volgens de universiteit gaat het juist goed met hun aanpak, want meer studenten halen hun propedeuse. Dat klopt ook, maar dat komt doordat ze onvoldoendes kunnen compenseren. Dit moet per direct stoppen, want zo gaan misschien studenten naar het tweede jaar met weinig kennis over bepaalde vakgebieden”, vertelt Heijneman.

Op de meeste universiteiten en hogescholen is het zo dat eerstejaarsstudenten ongeveer tweederde van het totaal aantal studiepunten moeten halen om door te gaan naar het tweede jaar. In dat tweede jaar moeten wel alle punten van het eerste jaar binnen zijn.

De Erasmus Universiteit is de enige universiteit in Nederland die experimenteert met het behalen van alle studiepunten in het eerstejaar.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.