Mannelijke wetenschapper pleegt eerder fraude

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mannelijke wetenschappers eerder geneigd zijn fraude te plegen dan hun vrouwelijke collegae. Diederik Stapel, Yoshitaka Fujii, Joachim Boldt en Naoki Mori, het zijn zomaar wat mannelijke wetenschappers die jarenlang de boel besodemietert hebben.

In een onderzoeksrapport van het Amerikaanse Office of Research Integrity (ORI) zijn 228 personen aangewezen als fraudeurs gedurende de periode 1994-2003. 65 procent van de fraudeurs is man. De auteurs Fang, Bennett, Casadevall noemen aantal verklaringen voor de mannelijke dominantie in het plegen van fraude. Zo spreken ze van een biologische verklaring, het Y-chromosoom zou ertoe leiden dat mannen competitiever en agressiever zijn. Ook zou de man meer risico’s durven nemen dan de vrouw. Vrouwen zijn volgens hen daarentegen gehaaider in het plegen van fraude dan de man, en daardoor wordt hun fraude minder vaak opgemerkt.

Univers maakte vorig jaar al een overzicht met fraudewetenschappers. De UvT heeft een speciale webpagina waarop de noodzaak van wetenschapsintegriteit wordt benadrukt.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.