Tent vs. appartement

De laatste keer dat ik op vakantie ging was in de zomer van 2011 in Zeeland. We sliepen in een tent op een camping voor een week en waren er per bus, trein, bus, en een stukje wandelen gekomen.

Het regende. Het was koud. Er was geen supermarkt op de camping. We moesten in het toiletgebouw zitten om onze telefoons op te laden. Ons meest luxueuze avondeten was een verse afhaalpizza en een six pack bier op een bankje aan zee. We droegen truien en ik had mijn muts op. Ik voelde me een zwerver en het voelde geweldig.

Elke dag trok ik mijn bikini aan, voor het geval ik toch wilde zwemmen. Gezwommen heb ik en gezond ook. Ik heb geplast in de duinen. We liepen elke dag langs het strand en door de duinen en elke keer namen we een andere weg. Meer avontuur dan dat was er niet te beleven.

Toen we een chique restaurant tegen kwamen staarde ik stiekem naar binnen om te kijken hoe de kreeft en biefstuk eruit zagen. We kochten een wegwerpbarbecue waarop we ons eten verpestten. ‘s Nachts dronken we bier en whiskey om warm te blijven. Ik werd gek op de boeken van Douglas Adams.

Het waaide ‘s nachts zo hard dat ik bang was dat er een boom op de tent zou vallen, of dat de tent zou wegwaaien en we we drijvend op zee wakker zouden worden. Dat zou geweldig zijn geweest. De buurman op de camping was daar ook bang voor. Hij gaf me djembe les en hij kende alle kinderen op de camping omdat hij op het strand een namenspelletje deed. Ons leerde hij een Senegalese dans.

Aan de andere kant kwam na een paar dagen een groep van twee mannen en twee vrouwen. Ze waren elkaar op de eerste avond heel luidruchtig aan het verkondigen hoe GEZELLIG HET WAS en hoe GEWELDIG ze het gingen hebben. Ik werd er misselijk van. De volgende dag waren ze al minder aardig tegen elkaar en ze kwamen ‘s nachts rond half drie terug, gillend. Ik luisterde tien minuten voor het soap-gehalte en om te bepalen of het uit de hand ging lopen en we misschien niet veilig gingen zijn in de tent naast ze. Daarna zette ik mijn muziek harder. Nog tien procent batterij. Gelukkig waren er stopcontacten voor een scheerapparaat of haardroger in het toiletgebouw.

We konden doen waar we zelf zin in hadden. We hadden geen geld en het weer was niet mooi, maar het was onze vakantie en we hadden het naar onze zin.

Dit jaar hebben de ouders van mijn vriend ons en het gezin van mijn vriend’s zus uitgenodigd om mee op vakantie te gaan. We gaan met het vliegtuig naar Zuid-Spanje, verblijven in appartementen en hebben huurauto’s tot onze beschikking.

Wie had gedacht dat een gratis vakantie zoveel luxer zou zijn? Sterker nog: wie had gedacht dat ik binnenkort tussen de bejaarden en peuters in Spanje zou zitten? Wish me luck…

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.