Geen slapende Aziaten wakker maken

Kiekjes van Aziaten die slapen in universiteitsbibliotheken. Dat is het onderwerp van ’s lands meest controversiële Facebookpagina, lumineus genaamd: ‘Slapende Aziaten in Universiteits-biliotheken’.

De beschrijving van de pagina verraadt de antropologische inslag van de oprichters: “Iedereen ziet het wel eens: studenten die slapen in de Universiteits-bieb. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit in 90% van de gevallen studenten van Aziatische komaf betreft. Daarom, bij deze, de pagina om je foto’s te uploaden van Aziatische studenten die in Nederlandse bibliotheken in slaap zijn gevallen!“

Naast smakelijk lachen, bevinden zich onder de 5000 likes ook enkele fatsoenridders. De flame-war die volgde was onvermijdelijk. Definities van racisme vliegen over-en-weer, halve wettenbundels portretrecht worden geciteerd, het Meldpunt Discriminatie Internet wordt er met de haren bijgesleept en de protestpagina’s (‘Blanke mensen die een banaan eten’) schieten als paddenstoelen uit de grond.

In een reactie op al het tumult laat de oprichter van de pagina dan ook weten dat het een vriendelijk grapje is – en volgens hem veelvoorkomend in Azie: “In veel Aziatische landen is het hoogstgebruikelijk om dutjes te doen gedurende de dag, zo ook tijdens het studeren.” In Japan heeft dit verschijnsel zelfs een naam (Inemuri). Laten zien dat je moe bent – doordat je zo vlijtig werkt – is bewijs dat je een harde werker bent.

Het doel van de Facebookpagina is volgens de makers antropologisch en heeft geen waardeoordeel: “Het is een geestig verschijnsel. Het is allerminst de bedoeling om afgebeelde personen belachelijk te maken.” Ook de privacy van de snurkende Chinees is beschermd door de slaappose: “Het hoofd is verhuld in de armen.” Mocht desondanks iemand zichzelf herkennen dan zijn de makers van de pagina niet te beroerd om de foto te verwijderen. Foto’s die ‘te herkenbaar’ zijn, worden sowieso niet geplaatst.

Er is geen sprake van racisme, volgens de makers, want: “racisme houdt in dat je een etniciteit minderwaardig vindt aan een andere, dat vinden wij totaal niet, laat staan dat dit het doel is van de pagina.”

De pagina veroorzaakt veel heisa, maar er is eigenlijk maar één iemand die de kern van het debat benadert: “Met al het gezeur over racisme is het echte probleem nog niet benoemd. Namelijk dat jullie slapen tijdens het leren belachelijk maken! Slapen is super chill, een dutje tijdens het leren, nadat je veel te weinig hebt geslapen, is nog veel chiller. Jullie zorgen ervoor dat mensen zich gaan schamen tijdens het slapen. Dit is jammer want als iedereen wat vaker een dutje zou doen zou de wereld een stuk vrolijker zijn denk ik. Dutjes zijn awesome, ook tijdens het leren!”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.