Homo’s protesteren tegen Poetin

De Russische president Poetin komt naar Nederland. Hij bezoekt ons land vanwege ‘400 jaar vriendschap tussen Rusland en Nederland.’ Poetin bekijkt een tentoonstelling in de Amsterdamse Hermitage met Koningin Beatrix en gaat op de koffie bij premier Rutte. Zijn bezoek aan Nederland is niet zonder controverse: de mensenrechtensituatie in Rusland roept veel protest op onder Nederlanders.

Het bezoek van Poetin is omstreden omdat er in het Russische parlement een wet is voorgedragen die het verboden maakt om ‘homoseksuele propaganda’ te uiten. Als deze wet aangenomen wordt, worden demonstraties en homorechtenorganisaties verboden. Het kan zelfs zo ver komen dat het hand in hand in lopen van homoseksuele koppels verboden wordt.

Het COC, een belangengroep voor lesbiennes, biseksuelen, homo’s en transgenders  (LBHT) organiseert een protest bij het scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar Poetin met Koningin Beatrix een tentoonstelling bezoekt. Het evenement vindt plaats aan het Oosterdok in Amsterdam, naast museum NEMO. De locatie is in het zicht van het Scheepvaartmuseum, waar de Russische president Poetin op dat moment dineert met premier Rutte.

“Dit wetsvoorstel is een ernstige schending van de mensenrechten en dreigt het leven van LHBT’s in Rusland onmogelijk te maken,” aldus COC-voorzitter Tanja Ineke. “We roepen hetero’s en LHBT’s op om op 8 april om 18.00 uur naar Amsterdam te komen om samen duidelijk te maken dat de wet van tafel moet.”

De regenboogvlag (het gaysymbool) is door Job Cohen halfstok gehesen. Expreszo, het tijdschrift voor homoseksuele jongeren en studenten, verspreidde 40.000 boomerangkaarten in het Amsterdamse uitgaansleven en wil via social media de aandacht vestigen op de mensenrechtsituatie in Rusland.

Het Russische parlement zal in juni beslissen over het wetsvoorstel. Een eerste versie werd in januari aangenomen.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.