Recensie: 013 in een dozijn

Tilburg staat bekend als een stad zonder ziel, maar zeg dat niet tegen een Tilburger. Die is trots op zijn stad. Hoe kijken mensen van buiten de stad tegen Tilburg aan, als ze niet weten waar ze zijn? De korte documentaire 013 in een dozijn plaatst drie Groningers op verschillende plekken in Tilburg.

De eerste beelden zijn van de Reeshof, de reacties zijn niet positief. ‘Een plek die overal kan zijn.’ De eerste opmerking: ‘Is dit de eerste Vinex-wijk van Nederland?’ Daarna weer terug in het geblindeerde busje en naar de Warande (‘Er is hier iets bijzonders aan de hand’, over de glazen kubus), Jeruzalem (‘Betondorp.’), de Schans, Spoorzone en een afsluitend gesprek in Westpoint.

Wie in Tilburg woont, volgt de straten waar de auto doorrijdt, om in te kunnen schatten waar de volgende beelden opgenomen worden. Het is een confrontatie met de stad, maar geen hele schokkende: de echte Tilburger weet ook wel dat zijn stad heus niet de mooiste is. En zij die hier niet wonen, zien ook eens dat de stad hele mooie plekken kent. Zo is de Schans een prachtig plein, volgens een van de Groningers ‘bijna een soort brink’.

De documentaire is maar kort, veertig minuten, en zou nog langer kunnen boeien. Ik miste het Korvelplein, het Leijpark en 013, plekken die voor mij karakter hebben. Wel is het beeld dat gecreëerd wordt duidelijk: Tilburg is een stad, ontstaan uit dorpen, zonder echte eigen identiteit, maar wel volop in ontwikkeling.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.