UvT zoekt opvolger MySis

Tilburg University gaat een aanbestedingsprocedure starten voor een nieuw studenteninformatiesysteem. Het gaat om een mogelijke opvolger voor het dure MySiS, waar de universiteit niet tevreden over is.

In 2004 besloot de UvT samen met de universiteiten van Amsterdam, Nijmegen en Leiden en de Hogeschool van Amsterdam een nieuw studenteninformatiesysteem aan te schaffen. Het moest studenten de mogelijkheid bieden om zelf hun studie te kunnen plannen en volgen, het moest docenten en studieadviseurs nieuwe mogelijkheden bieden en het moest de studentenadministratie een beter overzicht geven. Door het systeem met vijf partners te ontwikkelen en daarna mogelijk met nog meer onderwijsinstellingen samen te gebruiken, zouden de kosten per instelling relatief laag kunnen blijven.

De ontwikkeling van MySiS was echter veel complexer dan verwacht, duurde langer en leidde juist tot hogere kosten. Toen het systeem eenmaal in de lucht was, vielen de resultaten tegen. Er waren verschillende technische problemen. Studenten kregen bijvoorbeeld geen bevestigingsmail nadat ze zich hadden ingeschreven voor hun opleiding en kwamen er bij het inschrijven voor tentamens pas achter of ze überhaupt voor de opleiding ingeschreven waren.

De Radboud Universiteit Nijmegen stapte in 2009 uit het project. De UvT bleef werken met MySis, maar koos in 2011 voor een afgeslankte versie, waarbij maar een beperkt aantal functies van het softwarepakket gebruikt werd. Om de light variant, waarbij de voortgang van studenten gemonitord wordt, overeind te houden is veel geld nodig. Tilburg University heeft sinds 2004 7,8 miljoen euro geïnvesteerd in MySiS (5,5 miljoen in de ontwikkeling en 2,3 miljoen interne kosten). Doorontwikkeling naar een volwaardig studentinformatiesysteem zou volgens insiders nog eens miljoenen kosten.

Universiteitswoordvoerder Walther Verhoeven: “We hebben navraag gedaan bij andere universiteiten. Op de Nederlandse markt zijn verschillende systemen beschikbaar die hetzelfde kunnen voor minder geld. Op termijn zijn we dan mogelijk goedkoper uit dan met MySis. De aanbesteding moet dat duidelijk maken. Het is echter ook denkbaar dat na aanbesteding voor Tilburg MySis de beste keuze blijkt.”

De universiteit stelt aan het nieuwe studentinformatiesysteem grofweg dezelfde eisen die in 2004 ook aan MySis werden gesteld.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.