Niet-uitcheckende studenten goed voor 10 miljoen euro

Studenten laten 10 miljoen euro liggen in het openbaar vervoer. Dat vertelt Rikus Spithorst, voorzitter van de Maatschappij voor beter OV, aan Univers naar aanleiding van de berichtgeving van de Telegraaf. Volgens betrouwbare bronnen van de krant verdienen ov-bedrijven 30 miljoen euro aan reizigers die niet uitchecken. Studenten vormen een derde van het totaalbedrag, geeft Spithorst aan.

Volgens vervoersbedrijven NS, Veolia en Conexxion vergeet 1 procent van de reizigers uit te checken. De kosten per reis bedragen 4 euro voor de bus, metro en tram en 10 tot 20 euro voor de trein.

“Aannemende dat studenten net zo vaak in- en uitchecken als andere reizigers betalen studenten 10 miljoen per jaar te veel”, vertelt Spithorst, “Studenten zijn doorgaans niet gezegend met een enorm inkomen. Daarom gaan studenten vaker achter hun geld aan.”

Reizigers kunnen hun instapsaldo terugvragen. Slechts 10 procent van de gedupeerde reizigers doet dit, zeggen de vervoersbedrijven. Reizigersvereniging Rover beaamt dit: “De reiziger is in de meeste gevallen een te veel betaald bedrag aan borg kwijt, dat hij niet gemakkelijk kan terugvragen.”

Volgens Spithorst ligt het geldteruggave-systeem hieraan ten grondslag. Deze service mag klantvriendelijker. “Het is logisch dat een reiziger die vergeet uit te checken achter zijn geld aan moet. Als er een technisch probleem is, zoals een week geleden in Haarlem, moet de reiziger ook achter zijn geld aan. Vervoersbedrijven maken misbruik van het feit dat ze bijna monopolist zijn.”

Onderzoek
De cijfers van de Telegraaf kloppen niet volgens Suzan van Beek, persvoorlichter van Veolia Transport. Van Beek wacht, net als NS-persvoorlichter Eric Trinthamer, op de resultaten van het onderzoek die reizigersorganisaties doen naar deze kwestie. Deze resultaten worden in het najaar gepresenteerd.

Ook reizigersvereniging Rover kan niet ontkennen of bevestigen of de cijfers van de Telegraaf kloppen. Rover wil wel dat het bedrag dat vervoerders door de problematiek met in- en uitchecken jaarlijks opstrijken, weer terugkomt bij de reiziger.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.