Strategisch plan UvT aangenomen
Ondanks de commotie van vorige week, is de universiteitsraad vandaag toch unaniem akkoord gegaan met het strategisch plan 2014-2017.
Fractie Front zei dat er genoeg gezegd was over het strategisch plan en dat het nu benieuwd was naar de afspraken met de faculteiten en de verdere concretisering van het plan. De SAM fractie ‘stond te popelen’ om met de visie aan de slag te gaan. Zelfs fractie Abva-Kabo was voorzichtig positief: “De interactie tussen de raad en het College van Bestuur heeft het nodige opgebracht,” besloot Marinus Verhagen.
De ontwikkeling van het plan was een lang proces waarin de medezeggenschap veel kritiek had. Zo waren er eerst te veel KPI’s, waren deze niet concreet genoeg en twijfelde de medezeggenschap aan de meetbaarheid van de indicatoren. Het strategisch plan was daarnaast weinig concreet: “Het ‘wat’ en ‘waarom’ was duidelijk, maar het ‘hoe’ niet”, lichtte Tjits Roselaar van medewerkersfractie Onafhankelijken de kritiek toe. Ook de bezuinigingen op de diensten konden rekenen op kritiek: het zou de kwaliteit niet ten goede komen. “Er zit geen vlees meer op de botten”, aldus Roselaar.
Becking antwoordde: “Het belang van ondersteuning is niet ondergeschikt aan onderwijs.” Hij voegde toe: “De kwaliteit van de dienstverlening moet in ieder geval gelijk blijven.” Het gebrek aan concretisering van het plan wordt na de Kerst opgelost, beloofde Becking.
Het ‘decanengeld’, dat afgelopen week de gemoederen hoog deed oplopen, is van tafel. Oorspronkelijk kregen faculteiten vooraf geld van de universiteit. Het geld werd na besteding verantwoord aan de medezeggenschap. Op deze manier werd de medezeggenschap effectief buitenspel gezet was. De fracties waren daarom – in woorden van Abva-Kabo voorzitter Marinus Verhagen – ‘pislink’ en dreigde het strategisch plan te blokkeren. Het decanengeld verdween uit het stuk: de medezeggenschap krijgt instemming op de uitkering van de zogenaamde ‘strategische middelen’ (12,4 miljoen euro) – geld dat is vrij gemaakt om de doelstellingen van het strategisch plan te realiseren.
Het strategisch plan bepaalt de strategie van de UvT voor de jaren 2014-2017, te toetsen aan tien meetpunten: de zogenaamde KPI’s (Kritische Prestatie Indicatoren). Investeringen in de kwaliteit van onderwijs en onderzoek naast ‘bundeling en reductie’ van diensten vormen de hoofdmoot van het plan.