Sportcentrum overweegt toegang via vingerscan

Je wilt gaan fitnessen en dan ben je je sportkaart vergeten. Dus rechtsomkeert naar huis om je pasje te halen. Flink balen, maar je bent niet de enige. Jaarlijks wijzen medewerkers van het sportcentrum honderden studenten met vergeten pasjes de deur. Het sportcentrum overweegt na de verbouwing over te stappen op een vingerscan. De universiteiten van Delft, Groningen, Amsterdam en Leuven gebruiken hetzelfde systeem.

Max van Veen, hoofd van het sportcentrum, geeft een toelichting: “De overweging is een combinatie van kosten, privacy en gebruiksgemak. Het kost 76.000 euro. Wat privacy betreft, de scan is niet vergelijkbaar met echte vingerafdrukken zoals de politie gebruikt. Het werkt met een algoritme. Je houdt je vinger op de scanner en die maakt op basis van de hoogtes van de verschillende lijnen een berekening. Die hoogtes zijn voor iedereen uniek. Kom je voor in de database, dan gaan de poortjes open.”

Momenteel werkt het sportcentrum – tijdens de verbouwing – met papieren sportpassen, omdat mobiele handscanners niet bleken te werken. Voor de verbouwing werd gewerkt met een stoplicht, dat op groen sprong als iemand zijn pasje voor een scanner hield. Er waren echter geen poortjes, waardoor veel studenten zomaar door konden lopen. Studenten hadden er ook een handje van om in sommige studentenhuizen pasjes te delen. Het stoplichtsysteem maakte de controle op pasfoto’s lastig.

Van Veen geeft aan dat het nieuwe systeem niet alleen fraude tegen moet gaan: “We willen het makkelijker maken voor de studenten. Mensen vergeten hun pas, je vinger heb je altijd bij je. We kunnen het ook koppelen aan het uitleensysteem, bijvoorbeeld om rackets en ballen te lenen. En er zit een nieuw ict-systeem achter wat het ook mogelijk maakt vanaf huis de squashbanen en tennisbanen te reserveren.”

Bij de buitenvelden komen geen poortjes. Wel kunnen medewerkers van het sportcentrum daar met tablets de vingers scannen en controleren of de juiste mensen op de banen staan. Het sportcentrum kent jaarkaarten, seizoenskaarten en dagkaarten. Van Veen weet nog niet of bij de dagkaarten ook gebruikt gemaakt zal worden van een scan. “Dat bepalen we pas als we een definitief besluit genomen hebben over de invoering van de vingerscan. We neigen er wel naar, maar honderd procent zeker is het niet. We willen garanties dat de privacy gewaarborgd is. Bij een dagkaart zullen we de poortjes mogelijk na betaling handmatig openen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.