Parallelle emotieverwerking lastiger voor schizofrenen

Schizofrene mensen kunnen gelijktijdige gezichts- en stememoties niet goed verwerken. Gezonde mensen laten zich bij de beoordeling van een stem duidelijk beïnvloeden door het gezicht. Als de emotie van de stem en de emotie van het gezicht verschillend zijn, is de kans groter dat ze een foute beschrijving gaven. Bij identieke emoties is de beschrijving juist vaker correct. Bij schizofrene mensen was dit duidelijk minder het geval.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Sjakko de Jong. Hij liet 150 proefpersonen beoordelen of een stem blij of verdrietig klonk, dan wel blij of bang. Tijdens het kijken kregen de proefpersonen tevens een gezicht te zien. Ook dat varieerde van blij tot verdrietig en angstig. Van de deelnemers was een deel schizofreen, een deel was gezond en een deel was niet schizofreen, maar kampte wel met psychoses.

“De hersenen van gezonde mensen voegen de signalen vanuit verschillende zintuigen automatisch samen tot één waarneming”, legt De Jong uit. “Dit gebeurt in een fractie van een seconde. Het helpt de mens adequaat te reageren op gevaarlijke situaties. Als je bijvoorbeeld rook ruikt, vlammen ziet en hout hoort knetteren, weet je snel dat er brand is. Maar ook in sociale situaties kunnen we daardoor snel reageren op onze omgeving. De hersenen van schizofrene mensen blijken hiertoe minder goed in staat.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.