Voer voor VRIJMIBO

‘It’s never too late to be wise’, zei de beroemde schipbreukeling Robison Crusoe ooit. En nee, het is geen toeval dat Vrijdag het maatje van Crusoe was. Tijd voor Voer voor VRIJMIBO.

Het is vandaag een nieuwsluwe dag op de Univers-burelen, maar om ons heen gebeurt een hoop. We wensen iedereen in de Oekraïne daarom ook veel wijsheid toe, zonder een spoor van ironie. Want man, wat is het heftig wat daar gebeurt. The Guardian heeft een goed liveblog.

De wereld is immers groter dan onze campus, provincie of landsgrenzen. Dat raakt het vakgebied van Paul van Seters, hoogleraar hoogleraar globalisering en duurzame ontwikkeling bij TiU. In een prikkelend opiniestuk in Trouw geeft hij de anti-globalisten van Occupy alsnog gelijk. Het rommelt sowieso weer een beetje, qua economie enzo. De AEX wisselt al weken druk stuivertje met de 400-punten grens en de alu-hoedjes van www.gewoonnieuws.nl meldden deze week de zevende zelfmoord van een topbankier in korte tijd. Volgens het blog ‘gaan er geruchtenstromen en speculaties rond over een eventueel ophanden zijnde internationale financiële meltdown’. The Daily Mail houdt het overigens op twee JP Morgan-bankiers die zelfmoord pleegden in korte tijd.

Hoewel van een geheel andere orde, gaat dit verhaal over Thomas Blondeau – gemaakt door een collega van universiteitsblad Mare – ook over de dood. Ik kreeg er kippenvel van, auteur Frank Provoost werd voor zijn stuk bekroond met een journalistieke prijs.

Ook Univers was bezig met een journalistiek verhaal de afgelopen weken. Dat gaat over de Raden van Toezicht van alle Nederlandse hoger onderwijsinstellingen. Wat blijkt: de doorsnee toezichthouder in het hoger onderwijs is een witte, grijze man. Toch opmerkelijk, aangezien een steeds kleurrijker wordende jeugd de dominante factor is op een gemiddelde campus. Ander nieuws dat opviel: Tilburg University scoort matig in de keuzegids in de Keuzegids voor Masters, én het is dramatisch gesteld met de brandveiligheid in studentenhuizen. Slechts 10% procent voldoet volledig aan de voorschriften. Wow. Doe er wat aan mensen! Dit weekend nog.

Fijn weekend.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.