Crowdfunding voor de wetenschap

In navolging van schrijvers en filmmakers, doen ook academici een beroep op de portemonnee van het grote publiek. Via de website www.experiment.com kunnen wetenschappers om financiële steun vragen voor hun onderzoek.

De website, een zogeheten crowfundingplatform, moet tegenwicht bieden aan slinkende onderzoekbudgetten en overheidssubsidies. Het idee is simpel: wetenschappers pitchen hun idee voor onderzoek en stellen een bedrag vast dat nodig is om het uit te voeren. Vervolgens is het aan het publiek of ze daar aan wil bijdragen. De bedragen die gevraagd worden zijn te overzien, ze variëren van ruwweg duizend dollar tot enkele duizenden dollars.

Ook de variatie in onderzoeksvoorstellen is groot. De studies lopen uiteen van het paargedrag van reuze zeebaarzen tot aan wat technologie met ons geheugen doet. Een minpuntje is wel dat de website aan het crowdfunden verdient door 5% van het totaalbedrag af te romen. Ook zijn tot nu toe alleen wetenschappers uit de VS welkom op de site, maar aan internationalisering wordt gewerkt, claimt www.experiment.com.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.