Hossen in een hete tent op het Piusplein

Op het Piusplein werd dit jaar het Kongsi-carnaval georganiseerd, het traditionele carnavalsfeest van Olof-dispuut Kongsi. In een grote witte tent waar ruim 1000 mensen naar binnen werden gepropt, werd er met bier gegooid, ‘een paard in de gang’ gedraaid en liepen er studenten die als dinobaby en smurf waren verkleed.

Terwijl de tent steeds voller wordt, legt Jimé Princen – organisator van het feest in 2012 – de oorsprong uit. “Jaren geleden zijn we begonnen met Kongsi om iets te organiseren tijdens carnaval. Dit begon in ons studentenhuis, maar omdat het steeds drukker werd hebben we om veiligheidsredenen besloten een andere locatie te kiezen. Dit jaar zijn we op het Piusplein beland”, vertelt hij. Ondertussen staan er een hoop omstanders nieuwsgierig te staren en vraagt een enkeling zich af wat er gaande is.

Binnen een dik uur is de gelegenheid veranderd van clusters studenten die hard hun best doen om dronken te worden, in een zaal vol lallende en hossende mensen. Sophie Janssen(22) is er een van. Zij is vanuit Breda naar Tilburg gekomen om het Kongsi-carnaval mee te maken. “Ik vind Breda eigenlijk leuker om carnaval te vieren, maar dit is een fantastisch feest. Het is vooral zo leuk, omdat er alleen studenten vanaf achttien jaar naar binnen mogen.” Steintje Snuverink (20) is dit met haar eens. Terwijl ze omstanders met verf besmeurd, vertelt ook zij dat de aantrekkingskracht van dit feest de studenten zijn.

Het festijn gaat door als een echt carnavalsfeest. Met rookmachines, bierspelletjes en de polonaise. Verkleed als tijger, clown, krokodil en Viking mogen de studenten onbeperkt drinken. Er wordt dan ook niet moeilijk gedaan over een biertje meer of minder. Er worden trayen met bier besteld, waar ook volop mee gegooid wordt. De studenten lachen en dansen in een tent waar het moeilijk is om van plek a naar plek b te gaan. Mocht je van carnaval houden, dan zou je je daar echt thuis voelen.

Het Kongsi dispuut heeft in samenwerking met café Bolle, Millertime, Slagroom en Brandpunt het feest georganiseerd. Dat zijn de vier omliggende cafés.

[imagebrowser id=143]

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.