Wat maakt een minister geloofwaardig?

Nederlanders vinden betrouwbaarheid, eerlijkheid en bekwaamheid belangrijkere kwaliteiten van ministers dan inspirerend leiderschap, ambitie, rechtvaardigheid, sympathie, intelligentie of integriteit. Dat blijkt uit onderzoek van Eva Wisse, waar ze 12 maart op promoveert.

Om succes te hebben als minister is het volgens de promovenda belangrijker om een goede communicatieadviseur te hebben dan een goede beleidsadviseur. Wisse onderzocht wat Nederlandse ministers geloofwaardig maakt en waarom de ene bewindspersoon beter in staat is burgers te overtuigen dan de andere.

Burgers weten wat ze willen, zo blijkt uit diverse surveys: betrouwbare, eerlijke en bekwame bewindslieden. Maar ze kunnen niet goed inschatten of een minister werkelijk aan die kwaliteiten voldoet. Hoe een minister presteert op het ministerie blijft verborgen. Daarom is het niet voldoende om als bewindspersoon betrouwbaar, eerlijk en bekwaam te zijn, hij of zij moet het ook lijken te zijn, aldus Wisse. Publieke geloofwaardigheid is zelfs een voorwaarde voor succes.

In het door media gedomineerde politieke landschap van vandaag de dag is het van groot belang een herkenbare publieke persoonlijkheid op te bouwen. Het communiceren van bepaalde persoonlijkheidstrekken kan het verschil maken tussen een minister die constant kampt met geloofwaardigheidsproblemen en een minister die regelmatig diverse successen boekt. Geloofwaardige ministers in Nederland communiceren vaak het gewetensvolle-gezaghebbende patroon. Ook het avontuurlijke-zelfverzekerde-extraverte patroon kan geloofwaardigheid stimuleren. Minder geloofwaardige ministers communiceren over het algemeen patronen die worden geassocieerd met zwak leiderschap, zoals het meegaande, ontevreden, en/of behoedzame patroon.

In haar proefschrift laat Wisse zien hoe verscheidene bewindslieden geloofwaardigheid hebben gewonnen of verloren, en welke gecommuniceerde eigenschappen, leiderschapsstijlen, vaardigheden en mate van beleidssucces zij gemeenschappelijk hebben.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.