Bussemaker niet bezorgd over tarieven tweede studie

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Jet Bussemaker is niet bezorgd om de kosten van een tweede studie. Hoewel deze tarieven (instellingstarief) kunnen oplopen tot 32.000 euro, is dat in de ‘meeste gevallen verklaarbaar, omdat die opleidingen in het algemeen meer kosten met zich meebrengen’, meent Bussemaker. Daarnaast stopt volgens haar de verantwoordelijkheid van de overheid na het financieren van één bachelor en één master.

De minister beantwoordt hiermee vragen van Kamerlid Jasper van Dijk (SP). Van Dijk stelde zijn vragen naar aanleiding van berichtgeving uit Spits. Daaruit bleek dat de tarieven voor tweede studies fors waren verhoogd.

Volgens Bussemaker volgt ‘de overgrote meerderheid’ van de meeste studenten een tweede studie tegen een normaal tarief. Dat betekent niet dat Bussemaker de tarieven voor tweede studie helemaal uit handen geeft. Het instellingsgeld wordt volgens de minister jaarlijks gemonitord en bij zeer buitenproportioneel dure opleidingen gaat Bussemaker de verantwoordelijke instellingen aanspreken. Daarnaast moeten instellingen volgens de minister transparant zijn: hoge kosten voor instellingen moeten uiteengezet worden door instellingen.

Bussemaker gaf in een debat over de onderwijswet Kwaliteit in Verscheidenheid aan dat er “dat er grenzen zijn aan wat men kan vragen voor tweede studies.” Maar wat die grenzen zijn, is nog niet duidelijk. In het debat refereerde de minister naar vijf keer het wettelijke collegegeld, maar tot een concreet voorstel kwam het toen niet.

Tilburg University
Aan Tilburg University kost een tweede bachelor studie gemiddeld ruim 6.700 euro. Als je theologie als tweede studie kiest, betaal je gewoon 1.906 euro. Kies je echter de bachelor Global Law, trek dan je portemonnee maar, want dat kost een slordige 12.500 euro per jaar.

Een tweede master aan Tilburg University kost gemiddeld 10.900 euro, met 12.500 als bovengrens. Voor twee researchmasters aan TiSEM, theologie en de mastertrack ‘Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Maatschappijleer’ wordt het normale tarief van 1.906 euro betaald.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.