Opinie: kunst, geen kitsch!

Tulpen, stroopwafels, kaas uit Gouda, Koningsdag, wereldberoemde dj’s, het Deltaplan, Hollandse nuchterheid, grote multinationals en vele schaatsmedailles op de Olympische Spelen in Rusland. Verschillende elementen waar Nederlanders trots op zijn en wat wij ook graag uitdragen naar de rest van de wereld. Toch ben ik van mening dat dit niet het enige is waar Nederland een unieke positie aanneemt.

Studenten anno nu hebben de kans om zich op vele verschillende manieren te ontplooien. Buitenlandse reizen, stages en extracurriculaire activiteiten liggen binnen handbereik. Studeren in Nederland is voor iedereen, net als het hebben van een leuk studentenleven. De meest unieke ervaring van mijn eigen studentenperiode is toch wel het lid worden bij een studentenvereniging. Voor buitenstaanders wordt het vaak gezien als kitsch, maar ik als ervaringsdeskundige kan mij daar weinig bij voorstellen. Een hechte jaarclub, dispuut en commissies hebben mij meerwaarde gebracht en hebben mij zelfs gestimuleerd om harder te studeren voor mijn tentamens. Ik moest er in mijn eerste jaar toch niet aan denken om weg te moeten uit mijn studentenstad waar ik het zo naar mijn zin had!

Probeer het maar eens uit te leggen aan een buitenlandse student wat een studentenvereniging nu eigenlijk inhoud. Een introductietijd om lid te worden? Jarenlange tradities? Borrels? Jasje-dasje? Aspirantentijd? Je moet toch gewoon studeren? Ook is een veelgenoemde opmerking, ‘’Whats up with the long hair of those guys?’’

Ondanks dat er ruim 40.000 studenten trots lid zijn van een studentenvereniging, lijkt er toch een kink in de kabel te komen. De politiek is onduidelijk over de plannen met betrekking tot het hoger onderwijs. In 2010 plande Den Haag een langstudeerboete die gelukkig van de baan is, 2013 een leenstelsel en nu is dat plan alweer uitgesteld en denken ze in Den Haag opnieuw na over bezuinigen op studenten. Maar wat gaat er dan gebeuren met die mooie studentencultuur zoals we die nu kennen? Het doen van een commissie, bestuursjaar of extra stage wordt misschien wel een te grote investering. Toch gek, omdat studenten en ook het bedrijfsleven juist aangeven dat deze activiteiten een ongelofelijk grote meerwaarde leveren op je CV en uiteindelijk op de arbeidsmarkt.

Als ik met een student van een willekeurig ander land praat over het Nederlandse hoger onderwijs systeem vertel ik met trots dat er genoeg kansen zijn die Nederlandse studenten met beide handen kunnen aanpakken. Je studeert niet alleen, maar bent ook deel van de kunst van het verenigingsleven en ik hoop dat ook de volgende generaties de kans krijgen om met zoveel trots over deze mooiste tijd van je leven te praten.

Eline van Hoek, Assessor der Landelijke Kamer van Verenigingen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.