Verkiezingen: horecabeleid

We vallen met de deur in huis: deze post gaat over bier. En ook over happy hours, openingstijden en navenante zaken: Univers bekijkt de plannen voor de horeca van de Tilburgse gemeenteraadspartijen.

– Dit artikel maakt deel uit van onze analyse van de verkiezingsprogramma’s in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Want wat is studeren zonder bier? Hoewel de accijns al jaren om hoog schiet en sommigen ‘nix’ meer mogen, zijn studenten nog steeds te porren voor een pilsje. Op gemeentelijk niveau spelen voornamelijk zaken als happy hours, het minderjarigenbeleid en de studentenverenigingen een rol. De verenigingen schenken bier voor een lagere prijs dan de lokale horeca. De gemeente wil dit begrenzen, want anders prijzen de sociëteiten de kroegen uit de markt. Deze problematiek blijkt echter te klein om op te nemen in de verkiezingsprogramma’s.

De meeste partijen willen dat er veilig gestapt wordt en dat de regelgeving rondom horeca versoepeld wordt. Daarnaast lijkt het behoud van happy hours een politieke speelbal te worden.

Weekendje brommen

CDA was een van de partijen die de happy hours wilde afschaffen. Hoewel de motie om dit in de gemeentelijke wetgeving op te nemen destijds niet door de Gemeenteraad kwam, neemt de partij dit alsnog op in hun verkiezingsprogramma. CDA zet een extra stap en wil ‘blaaspijpjes’ in zitten om te voorkomen dat jongeren onder invloed de kroeg in duiken. Wee je gebeente als je baldadig wordt met een slok op: CDA wil ervoor zorgen dat je een weekendje mag brommen.

GroenLinks ziet ruimere openingstijden wel zitten, maar wel in overleg met bewoners, horeca en politie: veiligheid voor. D66 wil de openingstijden voor horeca binnen de cityring los laten, maar wil, net als GroenLinks, dat het veilig blijft. De partij erkent verder het belang van goede horeca voor een goed studentenleven. Daarom wil de partij voorkomen dat er meer belasting geheven gaat worden op terrassen. D66 wil de Piushaven openstellen voor de horeca: maar geen nachtelijke horeca. Leefbare Wijken en Dorpen wil jongeren onder de achttien een alternatief bieden voor kroegbezoek, zij mogen sinds januari helemaal niks meer, en de partij wil voorkomen dat de jongeren op straat rond gaan hangen.

Happy hour politieke speelbal

De Tilburgse Volkspartij (TVP) schrijft in haar verkiezingsprogramma dat ze geen ‘knellend beleid voor horeca wil, maar heldere afspraken’. Opmerkelijk, aangezien de partij de motie om de happy hours af te schaffen mede ondertekende. De partij wil ‘foute’ horeca kunnen laten sluiten door de gemeente en zit hiermee wederom op één lijn met de lokale CDA.

Het behoud van de happy hours lijkt een politieke speelbal te worden. De TVP schrijft in haar verkiezingsprogramma niet over haar voornemen om de happy hours te schrappen. En gisteren kwam de lokale VVD met een ronkend persbericht voor het behoud van de happy hours.

Naomi de Kort, nummer vier van VVD Tilburg, zegt daarin: “Door een verbod op happy hours zou de Tilburgse horecaondernemer wederom beperkt worden in zijn mogelijkheden. Als gemeente dienen wij juíst de Tilburgse middenstand de ruimte te geven om te ondernemen, in plaats van deze te beperken. De VVD zet liever in op een veilig Tilburg waar ondernemerschap beloond wordt.”

Benieuwd naar de plannen van de lokale partijen rondom een stadscampus en de Spoorzone? Lees het morgen.

Benieuwd naar de andere thema’s? Lees hier verder.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.