Fotoverslag bezoek Máxima aan TiU

Het grindpad was aangeharkt, de afgevallen boombladeren verwijderd, de ramen van de Faculty Club waren gezeemd en de rector had een stropdas om. Tijd voor hoog bezoek. Koningin Máxima bracht een werkbezoek aan TiU, waar ze geïnformeerd werd over verschillende projecten op het gebied van social innovation zoals de Startersbeurs en de Proeftuin Dementie. En passent plugde ze haar Oranjefonds nog even en nam ze de tijd om op de foto te gaan met een bejaarde man en zijn echtgenote.

Zelfs de meest verstokte Republikein moet het toegeven. Ze is charmant. Nu verdienen vrouwen die elegant op hoge hakken over een grindpad kunnen lopen, sowieso lof van de gehele natie, maar Maxima heeft ook qua karakter iets treffends. Niet van dat bekakte en ook geen gespeelde interesse. Sterker nog, ze is zeer belangstellend. Er is een goed journalist aan de koningin verloren is gegaan, getuige het spervuur aan vragen dat de aanwezigen te verwerken kregen. Leuk, de informatie die ze kreeg over de Proeftuin Dementie. “Maar hoe werkt dat dan bij beginnende dementie?” wilde ze het naadje van de kous weten.

Startersbeurs
Even daarvoor was ze aanwezig bij ondertekening van de Alliantie van Brabant en had ze deelnemers aan een gesprek over jeugdwerkloosheid ook al aan de tand gevoeld. Een mooi initiatief die Startersbeurs. “Maar hoe lang is die beurs dan? Sommige projecten duren zo lang dat gesproken wordt over uitbuiting. Oh, zes maanden. Is dat genoeg? En kunnen jullie niet via een stage aan werk komen, waar lopen jullie tegenaan?” Volgens Roy Peyen, sinds november 2013 via een Startersbeurs aan het werk bij onderzoeksinstituut Reflect, is het niet zo eenvoudig om gewoon werk te vinden. “Onze generatie doet haar best, maar dat is in de huidige arbeidsmarkt niet goed genoeg. De Startersbeurs is dan een uitkomst.”

Tegen jongerenwerker Faysal Settoute, die vertelt wat hij doet om werkloze jongeren te bereiken, zegt de koningin: “Wij hebben het Oranjefonds, dat kansen biedt voor niet-leerplichtige jongeren. Met coaching kunnen ze een startkwalificatie halen.” Settoutte is sceptisch. Veel jongeren hebben negatieve ervaringen, die weten zo’n fonds niet te vinden. De koningin geeft niet op: “Ja, maar daar is ons fonds ook voor, we zoeken ze ook op.”

Aan Niek van den Broek, directeur van Hotel Mercure, vraagt Maxima waarom hij als werkgever mensen inhuurt via de Startersbeurs. “Je merkt dat de juiste mensen met de juiste attitude erop af komen, ze zijn gedreven.” Hoogleraar Ton Wilthagen spreekt over een jeugdwerkloosheidsvrije zone, een plan om de jeugdwerkloosheid in Midden-Brabant in drie jaar tijd terug te dringen van 3600 naar nul. “Bijvoorbeeld door doorleren of door het opdoen van werkervaring met stages en traineeships.”

Belangrijk is dat jongeren een diploma halen, zo wordt meerdere keren benadrukt. Zonder diploma is de kans op een baan klein. Noortje van Mol (22 jaar) serveert de koningin een kopje koffie en schuift aan om haar verhaal te vertellen. Ze begon in 2009 zonder diploma met werken bij Prins Heerlijk, een stichting die mensen met een functiebeperking de kans biedt op werk en scholing. Uiteindelijk haalde ze –ondanks haar leerproblemen-stap voor stap haar diploma’s.

Proeftuin Dementie
Tijd voor het volgende deel van het werkbezoek van Maxima, de Proeftuin Dementie. De regio moet een proeftuin worden voor projecten die er voor zorgen dat mensen met dementie langer thuis kunnen wonen.

Henk Garretsen, hoogleraar gezondheidsbeleid aan TiU, geeft een uitleg van de mogelijkheden. Het gaat bijvoorbeeld om technologische innovaties zoals een telefoon met gps, zodat de patiënt altijd traceerbaar is, mocht hij van huis weglopen.

Een mantelzorger vertelt  aan de koningin tegen welke problemen hij aanloopt bij de verzorging van zijn moeder. “Ik maak me zorgen, ze is het besef van tijd kwijt. Het is heel moeilijk haar steeds te verzorgen. Een oplossing is een detectiesysteem dat signaleert dat ze uit bed is gekomen, er gaat dan iemand naar haar kijken. Er wordt op haar gelet.” Maxima herkent het probleem. “Het is heel lastig. Mantelzorgers weten bijvoorbeeld niet wat ze met hun man moeten doen, als ze even boodschappen willen doen.”

Ouderen kunnen momenteel niet altijd samen blijven wonen als een van hen veel zorg nodig heeft. Een mogelijke oplossing is het project De Leyhoeve. Een woon/zorgcomplex  waar ouderen wel samen kunnen wonen. De bouw is nog niet gestart, maar nu zijn alle appartementen al verhuurd, zo vertelt Laurens van Rij, directeur projecten bij ontwikkelaar Roozen van Hoppe. Twee toekomstige bewoners lichten aan Maxima toe waarom ze kiezen voor dit woonproject. Ow, en nog een laatste vraag. Of de koningin even met ze op de foto wil? Dat kan, ondanks het strakke tijdschema.

MVO
Laatste onderdeel van het werkbezoek is het onderdeel duurzaamheid. De koningin krijgt uitleg over energiezuinige kozijnen. Misschien ook iets voor Paleis Huis ten Bosch in Den Haag? Ze blijkt ook van bouwkunde verstand te hebben. “Dat kan niet. We mogen de kozijnen van Monumentenzorg niet vervangen. We zitten met historische ornamenten. Maar vertel eens, hoe werkt het precies, die kozijnen?”

Tilburg University werkt samen met land-en tuinbouworganisatie ZLTO aan tools om uitbuiting van arbeiders en mensenhandel te voorkomen. Conny Rijken, universitair hoofddocent bij TLS en Jacqueline Kroon van ZLTO, geven uitleg over het keurmerk Fair Produce. Dat bestond al voor de champignonhandel, maar wordt nu uitgebreid naar aardbeien en asperges. Rijken: “Het keurmerk garandeert dat het product tegen een eerlijke beloning en onder goede arbeidsomstandigheden is geproduceerd.”

Rond tien over elf krijgt Maxima een seintje, ze moet gaan. Ze neemt nog een cadeautje (een bronzen beeldje van de boom van kennis) in ontvangst van de collegevoorzitter, loopt weer zonder problemen elegant terug over het grindpad, en verdwijnt in de klaarstaande luxe Audi…op weg naar Prins Heerlijk, waar ze een diploma-uitreiking bijwoont.

Bekijk hieronder de fotoserie. Klik op de foto’s om door te gaan.

[imagebrowser id=147]

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.