Verkiezingen: student en verkiesbaar

Gemeenteraadslid is een parttimejob: ongeveer twintig uur per week ben je er aan kwijt. Genoeg tijd over om andere dingen te doen. Zoals studeren, of op de universiteit werken. Univers sprak vijf kandidaten die aan Tilburg University verbonden zijn.

Johanna Gröne (29), nummer 3 op de lijst van de PvdA, vorig jaar afgestudeerd in Zorg, Ethiek en Beleid en momenteel actief als blogger voor Univers.

[singlepic id=1522 w=320 h=240 float=]

Waar ga jij je voor inzetten als je verkozen wordt?

“Voor de zorg. Er komen belangrijke taken op het gebied van de ouderen- en jeugdzorg naar de gemeente toe vanaf 1 januari 2015. De gemeente moet dat allemaal gaan coördineren dus dat zie ik als de grootste uitdaging voor de komende vier jaar.”

Waarom heb je PvdA partij gekozen?

“Ik ben een echte sociaaldemocraat: solidariteit, democratie en het sociale vind ik belangrijk. Het komt ook vanuit mijn studie: voor elkaar zorgen is het uitgangspunt van de zorgethiek. Ik ben het niet eens met het liberale standpunt: als je het niet zelf op kunt lossen, kan je stikken. Dat vind ik te makkelijk. Juist met de bezuinigingen moet je kijken hoe je het sociaal en rechtvaardig houdt.”

Zorg is een belangrijk onderwerp bij deze verkiezingen. Denk je dat de gemeente extra verantwoordelijkheden op gebied van zorg aankan?

“Ik ga niet zeggen dat het makkelijk wordt of vlekkeloos gaat verlopen. Goede samenwerking tussen de verschillende zorgprofessionals is belangrijk en de gemeente speelt daarin een grote rol. Het is wel goed dat dit naar de gemeente komt: die staat dichterbij de mensen.”

Hoe valt het te combineren met je werk?

”Naast het gemeenteraadswerk kan je alleen een deeltijd baan hebben, dus ik ga bij mijn huidige werkgever van 36 naar 24 uur per week.”

Wie is je politieke voorbeeld?

“Marga Klompé, de eerste vrouwelijke minister van Nederland. Zij zette zich in voor sociale en rechtvaardige politiek, vanuit de overtuiging dat in een samenleving ieder mens telt. En zo is het!”

Janneke van der Heijden (26), nummer 28 op GroenLinks lijst, studeert bestuurskunde.

[singlepic id=1521 w=320 h=240 float=]

Waar ga jij je voor inzetten als je gekozen wordt?

“Een beter fietsbeleid, want de fietspaden moeten veiliger worden en het behouden van natuur vind ik erg belangrijk. Daarnaast moeten studenten in betaalbare woningen kunnen wonen. De studiefinanciering die uitwonende studenten ontvangen, gaat nooit naar de studie toe. Deze wordt meestal gebruik om een kamer volledig of deels van te betalen.”

Waarom heb je voor GroenLinks gekozen?

“Ik vind een rechtvaardige verdeling van middelen erg belangrijk. Er zijn een hoop mensen die kansarm zijn, zoals immigranten en laagopgeleiden, die een eerlijke kans horen te krijgen. Daarnaast staat GroenLinks voor een mooie, duurzame stad.”

Zorg is een belangrijk onderwerp bij deze verkiezingen. Denk je dat de gemeente extra verantwoordelijkheden op gebied van zorg aankan?

“Ik denk dat de gemeente de extra taken aan kan. De gemeente kan als een makelaar optreden tussen zorgvragers en zorgaanbieders. De zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn. Hierbij gaat het niet om meer zorg, maar vooral om betere zorg. Hierop mag dus niet te veel bezuinigd worden.”

Hoe combineer je je politieke carrière met studie?

“Nu combineer ik het even niet. Ik coördineer alle activiteiten tijdens de verkiezingen. Het is heel druk dus nu laat ik mijn studie even liggen. Als de verkiezingen voorbij zijn dan ga ik weer verder met mijn studie.”

Wie is je politieke voorbeeld?

“Bram van Ojik. Sommige mensen vinden hem een beetje suf, maar hij is inhoudelijk heel sterk. Hij straalt veel rust uit. Hij is niet voor niets tot politiek talent van 2013 benoemd.”

Ernst van Wely (26), nummer acht op CDA lijst, studeert bestuurskunde en geschiedenis.

[singlepic id=1523 w=320 h=240 float=]

Waar ga jij je voor inzetten als je gekozen wordt?

“Voor jongeren en starters. Ik heb gemerkt dat MBO-studenten de politiek vaak vanaf een afstand meemaken. Ook is belangrijk dat starters een goede baan kunnen vinden en een huis kunnen vinden.”

Waarom heb je het CDA gekozen?

“Het is een partij die samen strijdt om de problemen aan te pakken en iedereen een bijdrage laat leveren aan de maatschappij. Ik heb niet voor het CDA gekozen omdat het een christelijke partij is. Ik ben wel Katholiek opgevoed, maar ik ga ook zeker niet elke week naar de kerk.”

Zorg is een belangrijk onderwerp bij deze verkiezingen. Denk je dat de gemeente de extra verantwoordelijkheden op gebied van zorg aankan?

“Ik denk dat Tilburg het wel aankan. Tilburg heeft zijn financiën goed op orde. We hebben een buffer opgebouwd waar de eventuele tekorten van betaald worden.”

Hoe combineer je je politieke carrière met je studie?

“Het is niet te combineren. Ik doe twee studies, de gemeenteraadsverkiezingen en ik werk bij de Tweede Kamer als CDA voorlichter. Hierdoor moet ik soms keuzes maken en soms schiet er wel een wat schoolwerk bij in.”

Wie is je politieke voorbeeld?

“Ik heb geen politiek voorbeeld. Als ik iemand moet noemen dan zou ik Dries van Agt zeggen. Hij heeft ooit gezegd: ‘Als politicus neem je je vak serieus en doe je je werk goed, maar relativeer je eigen persoon’. Dat vind ik een mooie quote.”

Marjet van Loo (27), nummer 13 op de lijst van D66, medewerker van de examencommissie van Tilburg School of Humanities, afgestudeerd in algemene cultuurwetenschappen en filosofie.

[singlepic id=1524 w=320 h=240 float=]

Waar ga jij je voor inzetten als je gekozen wordt?

“Ik wil me inzetten voor onderwijs, cultuur en duurzaamheid. Omdat ik nog geen ervaring heb in de lokale politiek wil ik vanuit de steunfractie kijken hoe ik me het beste kan inzetten voor de gemeente. ”

Waarom heb je het D66 gekozen?

“D66 is de onderwijspartij en ik vind het fijn dat D66 opzoek gaat naar de beste oplossing en niet links of rechts de oplossing zoekt.”

Zorg is een belangrijk onderwerp bij deze verkiezingen. Denk je dat de gemeente de extra verantwoordelijkheden op gebied van zorg aankan?

“Dat zullen we nog moeten zien. Je kunt je goed voorbereiden, maar het is toch afwachten hoe het uiteindelijk allemaal uitpakt.  Ik ben benieuwd.”

Hoe combineer je je politieke carrière met je werk?

“Ik kan best flexibel werken dus met wat schuiven, passen en meten tussen de politiek, mijn werk en mijn vrijwilligerswerk lukt het me wel.”

Wie is je politieke voorbeeld?

“Femke Halsema. Zij is altijd goed voorbereid bij debatten, ze staat stevig in haar schoenen en ze is retorisch sterk. Er zitten voornamelijk mannen in de politiek dus het speelt wel mee dat zij een vrouw is.”

Naomi de Kort (21) nummer vier op de lijst van de VVD en student rechtsgeleerdheid.

[singlepic id=1526 w=320 h=240 float=]

Waar ga jij je voor inzetten als je gekozen wordt?

“Voor iedereen natuurlijk! Ik wil me wel toespitsen op studenten. In de politiek zitten vaak wat oudere mensen en die weten niet echt wat er onder studenten leeft. Ik wil me inzetten om dingen makkelijker te maken, bijvoorbeeld bestemmingsplannen te vergemakkelijken.”

Waarom ben je bij de VVD gegaan?

“Ik zat op de middelbare school hier in Tilburg en toen hadden we een debat georganiseerd voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. We hebben toen alle partijprogramma’s door moeten spitten om vragen te stellen. Toen kwam ik erachter dat de VVD qua standpunten het beste bij mij paste.”

Zorg is een belangrijk onderwerp bij deze verkiezingen. Denk je dat de gemeente de extra verantwoordelijkheden op gebied van zorg aankan?

“Ik denk een gemeente als Tilburg wel. Maar ik denk dat het belangrijk is om kennis te delen met kleinere gemeentes in de regio. Dat gaan we ook doen. Gemeentes kunnen het wel, maar moeten regionaal samenwerken.”

Hoe combineer je je politieke carrière met je studie?

“Ik werkte nu zestien uur per week bij een advocatenkantoor, daar ben ik mee gestopt. Ik ga dus studeren en in de Gemeenteraad.”

Wie is je politieke voorbeeld?

“Ik vind Rutte heel goed in zijn debat, ik vind alleen dat hij iets meer kennis in huis moet hebben. Ik denk dat het meer een mix is: bepaalde mensen hebben allemaal één eigenschap. Ik vind de rust die Henk Kamp altijd heeft, bijvoorbeeld goed.”

Tekst: Naut van der Mede en Rik Wassens

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.