Hoe veilig is de TiU mail?

Steeds meer universiteiten en hogescholen stappen over naar de ‘cloud’ van Google. Onderzoekers maken zich grote zorgen over de veiligheid. Vier onderzoeksgroepen: Biotechnologen, farmaceuten, chemici en materiaalonderzoekers eisen een alternatief, zo schrijft de Volkskrant vandaag in een paginagrote analyse. Ook onze universiteit heeft haar mail bij Google ondergebracht, achter de extensie @tilburguniversity.edu schuilt gewoon @gmail.com. Hierover schreef Univers al meerdere artikelen.

De afgelopen jaren zijn negen universiteiten en drie hogenscholen – samen goed voor 257.000 studenten -, overgestapt naar de service van datagigant Google. De onderzoekers en de partners waarmee ze samenwerken, maken zich zorgen over het privacy beleid van Google.  Het grootste heikel punt is dat patenteerbaar onderzoek kan uitlekken.

Normaal gesproken scant Google alle mails op trefwoorden om meer gerichte advertenties op de gebruikers af te sturen. Ook worden gebruikers van profielen gebundeld als doelgroep, die vervolgens verkocht worden aan adverteerders. Aangezien studenten en onderzoekers geen reclame ontvangen in hun mailbox zou het scannen niet nodig zijn, maar Google doet dit toch om de advertenties buiten de universitaire omgeving aan te passen. Daarnaast bindt Google een groot aantal gebruikers aan zich. Volgens Google Enterprise Benelux, Erik de Muinck Keizer verdient Google er niets mee, maar probeert Google aan de verwachtingen van de studenten te voldoen.

Tilburg University stapte in 2010 over naar diensten van Google. Corno Vromans, directeur dienst IT services licht het nader toe. “Alle mail voor studenten wordt via de universiteit afgeleverd bij Google. Mail van medewerkers wordt afgeleverd op servers die op de Universiteit staan en die door LIS beheerd worden. Tilburg University is pas overgestapt op Google nadat in landelijk verband de privacy voorwaarden van Google waren aangepast.” Vromans betwist overigens de berichtgeving van de Volkskrant. “Ik weet niet wat de bron is, die de Volkskrant heeft. Ze hebben in ieder geval niet met mij gesproken. Wat er beweerd wordt is in ieder geval niet juist.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.