KNAW: term zelfplagiaat voortaan vermijden

De term zelfplagiaat kan voortaan beter vermeden worden. Het begrip wekt ten onrechte de suggestie dat er sprake is van ernstige schending van de wetenschappelijke integriteit. Dat advies geeft de commissie ‘Citeren’.

Op verzoek van het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) stelde de commissie een advies op over correct hergebruik van eerder gepubliceerde teksten, ideeën en onderzoeksresultaten. Aanleiding voor dit advies was de ophef die in januari ontstond na zelfplagiaat van VU-Econoom Peter Nijkamp. In het proefschrift van zijn promovenda Karima Kourtit voegde hij geen bronvermelding toe aan teksten die overeenkomen met eerdere eigen publicaties.

De KNAW-commissie schrijft nu: “Plagiaat is het zich toe-eigenen van gepubliceerd materiaal van een ander, zonder voldoende recht te doen aan de oorspronkelijke auteur(s). Zelfplagiaat is daarmee een onzuivere term: wetenschappers kunnen zich immers niet onrechtmatig eigen materiaal toe-eigenen. De term kan beter helemaal vermeden worden. Of er sprake is van discutabel gedrag kunnen alleen vakgenoten beoordelen, met kennis van het betreffende wetenschapsgebied en de daar geldende publicatieconventies.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.