Voer voor Vrijmibo

Wie vanmiddag stoere verhalen wil tappen op de vrijmibo, moet snel langs Talent Square gaan. Er wordt daar een beveiligingsbedrijf ingezet om de studenten weer in het gareel te krijgen. Die schijnen daar namelijk helemaal berzerk te gaan. Winkelwagentjes die van vijf hoog naar beneden kletteren, wild uitslaande klikobranden, het gebeurt er allemaal. Snel bezoeken dus, voordat het nieuwe Sodom en Gomorra aan de Hart van Brabantlaan is veranderd in een keurig aangeharkt fatsoensrakkerspleintje.

Miley Cyrus zou zich waarschijnlijk wel thuis voelen aan het Talent Square. Studenten die een brandende behoefte voelen om zich in haar te verdiepen, moeten naar New York. Daar kun je aan het Skidmore college een vak over Miley volgen. ‘De sociologie van Miley Cyrus: afkomst, klasse, gender en Media,’ heet het vak. Over devaluatie van onderwijs gesproken. De sloopkogel van Miley breekt niet alleen muren maar ook het IQ af. Zeg dat maar hardop, zometeen bij de Vrijmibo. Doet het vast goed.

Wie dacht dat we hiermee alle gekkigheid van de afgelopen week hebben behandeld, heeft het mis. Het KNAW heeft namelijk nieuwe richtlijnen opgesteld voor de bestrijding van zelfplagiaat door wetenschappers. Het advies is simpel: vermijd de term zelfplagiaat. Aha. Hoe geniaal.

Over geniaal gesproken: in Amerika is een scholier toegelaten tot acht topuniversiteiten. Kwasi Enin kreeg een uitnodiging voor alle Ivy League universiteiten. Scholieren doen er een moord voor om een plaatsje op een van deze universiteiten te bemachtingen. Je vraagt je af waar Enin de tijd vandaan haalt om zo briljant te zijn, zeker wanneer je weet dat hij in zijn vrije tijd aan kogelstoten en vioolspelen doet. Zoals onze Univers-stagiair het treffend verwoordt: “Hij heeft het er maar druk mee.”

Word je afgunstig van deze superstudent? Geen probleem, afgunst heeft ook voordelen. Sociaal psycholoog Niels van de Ven mocht deze week bij de BBC uitleggen dat afgunst een frustrerend gevoel is, maar dat het ook zelfverbetering kan stimuleren. Zo bezien is deze ‘lelijke’ emotie wel degelijk ergens goed voor. Wanneer je in het vervolg uit afgunst misselijk loopt te zeiken tegen vriend of vriendin, kun je dus rustig stellen dat je het beste uit jezelf haalt.

Over afgunst gesproken. Het CvB gaat niet mee met de initiatiefvoorstel van Fractie SAM. Zij kan wel willen dat studenten de mogelijkheid krijgen om één semester vrij in te delen, maar dat vindt het CvB niks. De oplossing is simpel: Laat de opleidingen lekker zelf beslissen. Ander nieuws uit de Universiteitsraad: er is eindelijk een einde aan de discussie over de struikelvakken.

Er is overigens wel meer hommeles tussen studenten en organisaties. Bij de faculteit Sociale Wetenschappen krijgen studenten weleens twee tentamens in 24 uur voorgeschoteld. En daar zijn ze niet blij mee. Bij een speciaal opgericht meldpunt kwamen in een week al 24 klachten binnen. In de Onderwijs- en examenregeling (OER) staat trouwens niet dat het verboden is om binnen 24 uur meerdere tentamens te krijgen.

Mocht u nu nog niet genoeg gespreksstof voor de Vrijmibo hebben, dan geven we deze stelling mee. Om fijn over te discussieren.

“Als we zelfplagiaat als woord gaan mijden, dan kunnen we net zo goed het hele alfabet bij het grof huisvuil zetten.”

Een fijne vrijdag en borrel veilig!

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.