Kennis, kunde, condoom

Kennis, kunde, condoom. Wie dacht dat wetenschap en valorisatie slecht samengaan, heeft duidelijk het Wingman condoom nog niet ontdekt. “Holländer erfinden Einhand-Kondom”, kopte Bild gisteren, de grootste krant van Duitsland. “Einfacher abzurollen dank Flügelgriff!”

Het condoom is gepresenteerd op de Hannover Messe, de grootste industriebeurs ter wereld, die afgelopen zondag werd geopend door Angela Merkel en Mark Rutte. Het Wingman condoom is volgens de makers een geweldige verbetering ten opzichte van het ‘klassieke’ condoom. Dankzij de vleugeltjes kun je het namelijk met één hand afrollen, waardoor je de andere vrij houdt. Om bijvoorbeeld ondertussen een broodje shoarma te eten. Of je hond te aaien.

Ongewild vraag je je toch af of Rutte het condoom voor Merkel heeft gedemonstreerd. “Schauen Sie, Angela, mit nur einer Hand!”

Hoe dan ook, de Duitsers zijn enthousiast over de uitvinding. En dat is een compliment aan de Nederlandse wetenschap. Het condoom is namelijk ontwikkeld door van de TU Delft afkomstige ingenieurs, vertelt de site van Wingman Condoms. Saillant detail: het idee voor het condoom is ontstaan “aus persönlicher Frustration”, aldus industrieel ontwerper Gerbrand Bas in Bild.

Het maakt het Wingman condoom tot een prachtvoorbeeld van hoe valorisatie kan werken. Meneer Bas liep al jarenlang te klooien met klassieke condooms waarbij hij alle twee zijn handen moest gebruiken. Als elastiekjes schoten ze door zijn slaapkamer, richting plafond, of nog erger, de ogen van zijn bedpartner. Navraag in zijn omgeving leerde dat hij niet de enige was. Een maatschappelijk probleem was blootgelegd.

Vervolgens dacht meneer Bas: dit moet beter kunnen. Ook al is het maar omdat ik verdomme een keer van bil wil zonder eerst mijn halve voorraad condooms door de kamer te knallen. De wetenschap werd ingeschakeld, de hogere techniek van het rubberen voorbehoedsmiddel werd bestudeerd en verbeterd. Resultaat: het Wingman condoom. Maatschappelijk relevant, makkelijk te exploiteren, praktisch inzetbaar en betaalbaar. En dat allemaal dankzij de wetenschap. Zo breng je kennis naar de praktijk. Naar de slaapkamer zelfs.

Laat vanaf nu het Wingman condoom als lichtend voorbeeld gelden voor valorisatie in de wetenschap. Vervang de drie k’s van valorisatie – kennis, kunde, kassa – door kennis, kunde, condoom. Zodat iedereen zodra de term valt direct een helder praktijkvoorbeeld voor ogen heeft. Het Wingman condoom geeft vleugels aan de wetenschap.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.