Project Econasium uitgebreid

Er is veel belangstelling voor het Econasium, een samenwerkingsproject van Tilburg University, het Odulphuslyceum en Ons Middelbaar Onderwijs (OMO). Negen andere middelbare scholen haken in het nieuwe schooljaar bij het project aan. Het Econasium is bedoeld voor leerlingen van VWO 4, 5 en 6 die voor wiskunde een 7 of hoger hebben gehaald en economie of management & organisatie in hun vakkenpakket hebben.

Bij het Econasium krijgen talentvolle VWO-leerlingen een speciaal programma voorgeschoteld, dat bestaat uit een statistiekcursus, economielessen, economische en bedrijfseconomische simulaties, symposia en bedrijfsbezoeken. De universiteit hoopt zo meer talentvolle middelbare scholieren voor een economische studie te interesseren en ook meer studenten binnen te halen. De scholen die met het project meedoen, zitten in verschillende steden en dorpen waaronder Boxtel, Rosmalen, Roosendaal en Bergen op Zoom.

Econasiumdirecteur Hans Gremmen: “We zijn in januari 2013 gestart met de samenwerking met het Odolphuslyceum. Daar doen nu vijftien middelbare scholieren uit VWO 4 aan het Econasium mee. Gert Nieuwenhuis (docent Statistiek) heeft een statistiekcursus gemaakt. Die lessen worden door hun eigen economiedocent gegeven. Ook zijn de deelnemers naar TiU gekomen voor een symposium van Asset en waren ze aanwezig bij het bezoek van Alexander Pechtold in februari.”

Het Econasium is de economische tegenhanger van het Technasium, bedoeld om leerlingen op havo en vwo te interesseren voor een vervolgopleiding in bètastudies of techniek. Nadat de middelbare scholieren een jaar lang geschoold zijn in statistiek, komen ze naar Tilburg University voor colleges. “Het gaat dan om een oriëntatie op alle opleidingen binnen TiSEM.  Na vijf  economielessen beginnen ze aan hun profielwerkstuk waarbij ze worden ondersteund door iemand van de universiteit.”

Het project kost de universiteit tot nu toe ongeveer een ton, waarvan 60.000 euro uit algemene middelen (FBI-gelden) is betaald. Volgens Gremmen gaat dit geld vooral in loonkosten zitten. Uiteindelijk moet het project de universiteit echter geld opleveren. “We willen het project ieder jaar uitbreiden met zes scholen. In 2018/2019 moeten ongeveer 270 leerlingen de eindstreep van het Econasiumprogramma hebben gehaald. Er hoeven er maar tien voor Tilburg te kiezen, die anders voor een andere universiteit hadden gekozen en we hebben de investering terugverdiend. Bovendien zijn de dingen die ze over statistiek leren ook geschikt voor andere studies zoals psychologie. Het is dus geen weggegooid geld als ze niet voor TiSEM kiezen. Ook verhoogt deelname de slagingskans van de studenten als ze eenmaal studeren.”

De middelbare scholen die aanhaken betalen 4000 euro per jaar. “De middelbare scholen hebben er ook voordeel bij. Als talentvolle leerlingen zich niet uitgedaagd voelen, gaan ze onderpresteren en halen ze zesjes. Bovendien kunnen scholen zich in hun werving, ook richting ouders, presenteren als Econasium. En de scholieren worden beter voorbereid op een universitaire studie. Je probeert een doorlopende leerlijn te creëren. Je pakt een stukje van de universiteit en dat schuif je naar beneden. In principe zou je dit ook met andere studies kunnen doen. Waarom is er bijvoorbeeld geen Bionasium.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.