Coalitieakkoord gepresenteerd: goed nieuws voor studenten

Coalitieakkoord gepresenteerd: goed nieuws voor studenten

Het coalitieakkoord van D66, CDA, SP en Groenlinks lijkt goed nieuws te zijn voor studenten. De ontwikkeling van een Stadscampus staat op de agenda, er blijft gewerkt worden aan het imago van Tilburg Studentenstad en studentenevenementen worden, volgens grootste coalitiepartij D66, vanaf heden structureel gefinancierd. Het akkoord werd vandaag gepresenteerd in de Spoorzone.

De presentatie van het akkoord was niet voor niets in de Spoorzone. De coalitiepartijen zetten fors in op het ontwikkelen van dit gebied: “De spoorzone biedt in de toekomst ook werkplekken voor studenten en beginnende ondernemers”. Extra gemeentelijke aandacht gaat naar ‘het herontwikkelen van de LocHal en de omgeving’. Een bibliotheek in de Spoorzone is wenselijk, menen de coalitiepartijen, maar een definitief besluit volgt pas als ondernemers de Spoorzone ook hebben omarmd. Voor het ontwikkelen van de LocHal is vier miljoen euro beschikbaar. Daarnaast wordt er 1,5 miljoen uitgetrokken voor een fietsenstalling ten noorden van het station. De gemeente ambieert een ondergrondse parkeervoorziening en zoekt hiervoor co-financiering.

Voor de onderwijsagenda van de coalitiepartijen is in het akkoord structureel een miljoen euro beschikbaar en incidenteel een miljoen extra. Hoewel het coalitieakkoord spreekt over ‘ruimte creëren in het evenementenbeleid’ kopt D66 deze verkiezingsbelofte in een persbericht al in: “Er komt structurele dekking voor studentenevenementen.”

Daarnaast pakt de gemeente de mantel der Social Innovation op: “Voor het verwerven van een serieuze positie op internationale agenda’s en het verwerven van externe middelen is samenwerking tussen de Brabantse regio’s van essentieel belang. We zullen een actieve rol oppakken in de innovatieagenda van Brabant(stad) en Brainport (met Social Innovation).”

Volgens Mieke Heuvelmans, fractievoorzitter van D66 Tilburg, is haar partij ‘uitermate tevreden’ met het coalitieakkoord: “Het coalitieakkoord is bewust op hoofdlijnen uitgewerkt, omdat we het mét partijen willen realiseren. De gemeente heeft geen pacht op wijsheid.” Ook studenten worden volgens Heuvelmans ‘erg uitgenodigd om de plannen vorm te geven’.

Ook de Studentraad van Tilburg is positief over het coalitieakkoord. Ze schrijft: “Al met al zijn dit positieve ontwikkelingen voor Tilburg en de studenten in Tilburg. De studentenraad kijkt met goede moed uit naar de concrete invulling en hoe deze in samenspraak met de studenten tot stand zal komen.” Voorzitter Lawrence Bolte: “We zijn blij dat onze input terug te lezen is in het coalitieakkoord”.

De plannen worden waarschijnlijk geconcretiseerd tijdens het Raadsdebat van 19 mei.

Lees hier het hele coalitieakkoord.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.