Eerstejaars maken veel taalfouten

Eerstejaars studenten aan de universiteit maken gemiddeld 42 fouten in een tekst van 500 woorden. Dit blijkt uit een steekproef onder twintig HBO en tien WO studenten. Hbo-studenten maken het nog bonter: onderzoekers telden daar gemiddeld 81 fouten per 500 woorden.

Ondanks dat het bekend is dat eerstejaarsstudenten veel taalfouten maken, is er nooit een methode ontwikkeld om het aantal fouten objectief vast te stellen. De Groningse onderzoekers Anouk van Eerden en Mik van Es doen daarom onderzoek om meetmethodes voor schrijfvaardigheid te vinden. Deze steekproef is daar onderdeel van. Van Eerden: “De aantallen fouten zijn bijna niet voor te stellen. Studenten hebben kennelijk nooit geleerd om een stukje tekst zonder fouten te schrijven. Het gaat niet alleen om die fouten. De inhoud van een tekst wordt gedragen door de vorm. Als die slecht is, schiet de inhoud ook alle kanten op. We hebben studenten een oordeel over de kwaliteit van elkaars teksten laten geven en dan blijkt dat ook bij studenten zelf het aantal fouten een groot effect heeft op dat oordeel”, zegt Van Eerden tegen Metro.

D/t-fouten worden niet vaak gemaakt. Het kwaad zit hem vooral in verkeerde woorden, overbodige woorden, niet lopende zinnen, een onlogische alinea-indeling en interpunctiefouten.

In het Algemeen Dagblad is vandaag te lezen dat ook tweedejaars nog veel fouten maken met tekst. Studenten van de Hogeschool Utrecht stuurden een brief naar de bewoners van Utrecht om ze te vragen of ze mee wilden doen aan een onderzoek. Het korte briefje staat echter vol met fouten.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.