Meepraten over versterking bestuurskracht onderwijs

Geen InHolland-praktijken meer. Minister Bussemaker van OCW (onderwijs, cultuur en wetenschap) wil de medezeggenschap van onderwijsinstellingen sterker in het zadel zetten om falende besturen beter te controleren. Daarvoor stelt ze een aantal wetswijzigingen voor. De minister wil echter niet alle touwtjes uit handen geven, en wil via een gerechtelijke gang de mogelijkheid behouden om bestuurders te kunnen ontslaan. Via een ‘internetconsultatie’ laat ze ook burgers meepraten over het wetsontwerp.

“Ik ben er van overtuigd dat de sleutel voor goed bestuur ligt bij meer inspraak door studenten en docenten, ook al zijn daar soms wel regels voor nodig,” blogt de minister. Wat voor regels? De minister wil de medezeggenschap wettelijk adviesrecht geven bij benoemingen en ontslagen van leden van het bestuur. Ook wil ze een Raad van Toezicht of Stichtingsbestuur verplichten met elkaar te overleggen en wil ze de medezeggenschap versterken door ze recht te geven op geld voor scholing en rechtsbijstand.

Afgelopen moet het zijn met het Old Boys netwerk, schrijft Bussemaker, want: “kwaliteit is daarbij niet altijd het doorslaggevende criterium. Bovendien is het niet goed voor de diversiteit van een bestuur als mannen van middelbare leeftijd in grijze pakken elkaar ‘klonen’.” Het vinden van nieuwe bestuurders moet ook via openbare profielschetsen gaan, ‘zodat de buitenwereld kan meekijken.’

In Tilburg is al in diverse regelementen vastgelegd dat het Stichtingsbestuur minstens één keer per jaar met de Universiteitsraad overlegt. De Tilburgse Universiteitsraad adviseert ook al (vertrouwelijk) over benoeming van het College van Bestuur en het Stichtingsbestuur. De Universiteitsraad wordt in Tilburg ondersteund door het College van Bestuur: raadsleden in de personeelsgeleding worden vrijgesteld van werkzaamheden en er is een onkostenvergoeding en budget voor scholing. Tilburg University ontving dan ook de Toffe Peer-award voor ‘meest constructieve medezeggenschap’ van de Landelijke Studentenvakbond, LSVb.

Het beslechten van geschillen tussen het College van Bestuur en de medezeggenschap wordt eenvoudiger, als het wetsvoorstel er door komt. Bussemaker: “Nu nog zijn er twee instanties waar medezeggenschapsorganen terecht kunnen met verschillende geschillen; straks kan dat aan één loket.”

Ondanks de versterking van de medezeggenschap, wil de minister ‘stevig’ in kunnen blijven grijpen als het mis gaat. Bussemaker: “Ik maak me geen illusies: de versterking van de inspraak zal niet in alle gevallen kunnen voorkomen dat het toch weer mis gaat.” Het Stichtingsbestuur wordt in het wetsvoorstel aansprakelijk gesteld voor wanbeleid: “In het uiterste geval wil ik de rechter kunnen vragen om een bestuurder of een toezichthouder te ontslaan.“

Bussemaker wil de burger betrekken bij het opstellen van de wet. Via een internetconsultatie hoopt de minister verbetering aan te brengen, voordat de wet deze zomer naar de ministerraad en Raad van State gaat.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.