Voer voor VrijMiBo

Vrijdag. De warme wind waait wellustig door de bomen. Dromerig kijk je over de campus. Een onbehagelijk gevoel kruipt over je heen: waar ga je het vanavond over hebben op de sociëteitsborrel? Voer voor VrijMiBo springt in je bres!

Genade, niet meer. Geen verkiezingen meer. Stop! Na de gemeenteraadsverkiezingen, de universiteitsraadsverkiezingen vormen de Europese verkiezingen het sluitstuk van het feest van de democratie in 2014.

We hadden van alles: prognoses van UniPartners beloofde dat D66 de grootste zou worden, we hadden een stukje duiding met behulp van TiU-socioloog Tim Reeskens, die ons vertelde dat universiteiten beter af zijn met de Europese Unie. “Het Erasmusprogramma is bijvoorbeeld een surplus, want het maakt het makkelijker om in het buitenland te studeren. Ook stimuleert de Unie samenwerkingsverbanden tussen universiteiten. Zeker voor Tilburg University, een universiteit die zich internationaal wil profileren, is dit een goede zaak.” En we hadden beeld bij de verkiezingen op de campus.

Het resultaat – wie had dat verwacht? – D66 viel onder studenten weer in de smaak. In ieder geval op de stembureaus op de universiteit en op het centraal station van Tilburg. Marino van Zelst stond daar in een bevlekte regenjas namelijk stemmen te tellen voor GeenStijl. De onderzoeksassistent en researchmaster student aan Tilburg University was er toch, en schroomde dan ook niet om de uitslagen met ons te delen. Thanks!

Twee keer goed nieuws op Tilburg University. Ten eerste deelde de NWO centjes uit. Vier Tilburgse wetenschappers vielen met hun neus in de boter. De universiteit als geheel mocht een stijging noteren in de NSE, de Nationale Studentenenquête. Rector Magnificus Eijlander was in zijn nopjes, maar wil doorstoten: “We zijn nu een goede middenmoter en wat mij betreft moeten we door naar de top drie.” Hulde.

Alleen zonneschijn op campus dus? Neen. Het rommelt bij Tilburg School of Humanities. Het departement cultuurwetenschappen moet op de schop. De fracties waren in raadsadviescommissies al kritisch en zorgden in de universiteitsraadsvergadering van vandaag dat het besluit tot 4 juli uitgesteld werd.

Als je dit allemaal besproken hebt en je nog steeds niet uit de kroeg gegooid bent, bijt je dan maar eens vast in dit stukje valorisatie van hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen. We spraken hem over de participatiesamenleving, want daar zit een paradox: “De overheid treedt terug en hoopt dat de burger een soort uitvoerende instantie van het Rijk wordt. Maar wat je ziet is dat de burger de vrijgekomen ruimte soms ook naar eigen inzicht invult. In de ogen van de overheid doet de burger het dan al snel verkeerd.”

Een fijn weekend!

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.