Brounen over verhoor Noordanus

Burgemeester Noordanus werd vandaag onder vuur genomen door de parlementaire enquête Woningcorporaties. Professor Dirk Brounen pleit voor nuance: “We moeten oppassen voor effectbejag.”

Dirk Brounen, vastgoedhoogleraar in Tilburg, leverde zelf een bijdrage aan de enquêtecommissie. Hij schreef, samen met collega’s, een essay dat dient als achtergrondinformatie voor de commissie. “Het is waarschijnlijk het meest saaie essay dat ik ooit schreef”, zegt hij met een lach.

[singlepic id=1745 w=320 h=240 float=]

In zijn essay beschrijft Brounen wat de samenhang is tussen de beslissingen die zijn genomen – onder meer door de politiek – en de gebeurtenissen die daarop volgden. “Dat is een heel genuanceerd verhaal. Mensen willen het nu graag zwart-wit zien, maar het is achteraf altijd makkelijk praten”, vindt de professor.

Sterke bestuurders
De Tilburgse burgemeester Peter Noordanus was van 2001 tot 2003 voorzitter van de Raad van Commissarissen van woningcorporatie Vestia en werd vandaag als getuige opgeroepen. Hij schetste – net als het essay van Brounen – dat een en ander gebeurde door een samenloop van omstandigheden. Er waren volgens hem grote ontwikkelvragen in de steden – in het geval van Vestia in Den Haag en Rotterdam – die vroegen om ‘sterke woningcorporaties’ met dito bestuurders.

“Nu overheerst de kritische noot, maar er bestaat al een woningwet sinds 1901 en al die jaren is dat goed gegaan”, zegt Brounen. “Pas de laatste decennia ging het op enkele plekken fout. De woningcorporaties werden zelfstandig én de overheid vond dat ze steeds meer moesten gaan doen. Ook wijkontwikkeling en duurzaam bouwen, bijvoorbeeld. Dan kan er vanzelf ook meer fout gaan”, meent de vastgoedhoogleraar.

Maserati
Maar toch, de Rochdale-directeur met zijn Maserati, een corporatie die een cruiseschip aanschaft, een vertrekpremie voor een directeur – die 2,1 miljard euro door verkeerde beleggingen liet verdampen – van 3,5 miljoen euro. Brounen geeft toe dat er grove fouten zijn gemaakt. “Maar er zijn wel tussen de 350 en 400 woningcorporaties, waarvan de meesten het goed deden.”

“Er zijn tussen de 350 en 400 woning- corporaties, waarvan de meesten het goed deden.”

Volgens Noordanus waren de hoge salarissen voor die tijd niet gek. Ze wilden een marktconform salaris bieden, want ‘we zagen waardevolle bestuurders naar de marktpartijen vertrekken. ”In de huidige tijd zouden dergelijke salarissen niet meer worden aangeboden, zei de burgemeester. “Het was buitenproportioneel.” Maar verder had de commissaris van destijds bij het bepalen van het salaris en andere afspraken slechts ‘gehandeld volgens de procedures’.

Op één punt stak Noordanus de hand in eigen boezem. Achteraf vindt hij dat de Raad van Commissarissen nooit had moeten accepteren dat Vestia een eenkoppige leiding had, in de persoon van Erik Staal. “Daarmee heb je geen tegenspraak”, zei hij. En: “Bij fatsoenlijk bestuur creëer je tegenspraak.”

Effectbejag
Ook al vindt Brounen dat de commissie soms te veel uit lijkt te zijn op effectbejag – “ze ondervragen de getuigen alsof ze in een talkshow zitten, heel scherp en teveel op details” – vindt hij de enquête nuttig. “Het is duidelijk dat het in een aantal gevallen erg fout is gelopen en het is goed dat wordt onderzocht hoe dit kon gebeuren.

“Zo’n uitspraak van een ervaren bestuurder als Noordanus – dat we nooit moeten accepteren dat er een eenkoppige leiding is – daar heb je wat aan. Er zijn altijd mensen die overmoedig zijn, in alle sectoren, daarom moet het toezicht op orde zijn.”

Tias
Brounen werkt onder meer voor Tias Business School, gelieerd aan Tilburg University. Tias biedt sinds dit jaar opleidingen aan voor bestuurders van woningcorporaties waarin zij onderricht krijgen in strategie, financiën en ‘good governance’. Die opleiding is er volgens Brounen onder meer gekomen door de incidenten die nu in de parlementaire enquête worden besproken. “De woningcorporaties zijn daar zelf ook van geschrokken.”

Door: Petra Merkx

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.