“Als ik dadelijk in mijn vingers knip, ben je poedelnaakt”

“Als ik dadelijk in mijn vingers knip, ben je poedelnaakt”

Menig student is in de war tijdens de TOP-week. Niet alleen van het bier, maar ook van hypnotiseur Jos Claus. Tijdens zijn hypnoseshow in 013  overtuigt hij je om je ellenboog te likken, een citroen te eten en te telefoneren met een schoen. “Je doet niets wat je echt niet zou willen.”

Nog even een huishoudelijke mededeling van hypnotiseur Jos Claus: “Je mag niet meedoen als je epilepsie hebt en medicijnen slikt. En ook niet als je de afgelopen 24 uur drugs hebt gebruikt.” Het TOP-publiek in de grote zaal van 013 klinkt quasi-teleurgesteld na die laatste opmerking.

Telefoneren met een schoen

Genoeg gebabbeld: vijftig studenten zijn dapper genoeg en bieden zich vrijwillig aan. Zij zijn het komende anderhalve uur de marionetten van Jos Claus. Marionetten? Ja, dat kunnen we gerust stellen. Want wat de hypnotiseur deze groep allemaal wel niet laat doen. “Je voelt je ogen zwaarder worden.”

Een opsomming: twee intens, slowende knullen die toch echt denken dat ze met een bloedmooie dame aan het dansen zijn. Romantisch, dat wel. Een jongeman die na een vingerknipje denkt dat hij poedelnaakt op het podium staat. Een handjevol mensen dat lekker van een zoete, sappige sinaasappel geniet, terwijl ze in werkelijkheid een zure citroen naar binnen aan het duwen zijn. En verschillende mensen die aan het telefoneren zijn met een schoen. Maar niet alle vijftig studenten raken in trance. Om de minuut wijst de hypnotiseur iemand in de groep aan die van de bühne af moet. Te nuchter, niet ontspannen, of iemand die ‘m gewoon niet voelt.

Kalm en gedesoriënteerd

Hoe zo’n hypnose precies voelt? “Je krijgt alles maar voor de helft mee en je voelt je heel rustig”, zegt de  intiem slowende jongen na de sessie (hij wil zijn naam niet in dit stukje). Studente Nikki, net wakker, was er heilig van overtuigd dat ze niet Nikki maar Venus heette. “Mijn gevoel schommelde heel erg. Eerst wist ik wat er gebeurde en dan even later twijfelde ik weer. De sessie duurde anderhalf uur, maar voor mijn gevoel zat ik er maar een half uurtje.”

Sceptisch

“Je kunt mensen met veel manieren manipuleren, maar niet door middel van hypnose”, fluistert toeschouwer Sibel, een Duitse studente psychologie. Inderdaad, ze is een tikkeltje sceptisch. “Ik zou eigenlijk best wel mee willen doen. Puur om die man ongelijk te geven.”

Mooi stukje leedvermaak, die hypnoseshow. Want zeg nou zelf: wanneer heb jij voor het laatst een volwassen jongeman gezien die overtuigend zijn ellenboog probeert te likken?

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.