KWF-subsidie voor Tilburgse onderzoekers

KWF Kankerbestrijding geeft Lonneke van de Poll en Nicole Ezendam (foto) een subsidie van 328.000 euro voor hun ENSURE-onderzoeksproject. De twee vrouwen zijn verbonden aan CoRPS, een multidisciplinair onderzoeksinstituut op Tilburg University. Het project gaat onderzoek doen naar de nazorgtrajecten van kankerpatiënten.

CoRPS maakt deel uit van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences en bestaat sinds 2008. Tal van partners uit de medische sector zijn erin verenigd, waaronder het Integraal Kankercentrum Nederland en de Tilburgse ziekenhuizen. CoRPS doet onderzoek naar de raakvlakken tussen lichaam en geest, met als doel om de zorg en levenskwaliteit van chronisch zieken te verbeteren. Op het gebied van psychosomatisch onderzoek is CoRPS toonaangevend in Europa.

ENSURE
De toegekende subsidie gaat naar het ENSURE-programma dat wordt uitgevoerd in samenwerking met kankerspecialisten van 65 ziekenhuizen in Nederland. ENSURE onderzoekt de aard en frequentie van nazorgbezoeken bij een specifieke groep vrouwen met de diagnose baarmoederkanker. Post doc-onderzoeker Nicole Ezendam: “Veel patiënten ervaren de nazorg als stressvol. Vooral omdat zij bang zijn voor de ontdekking van de terugkeer van kanker. Omgekeerd geven de controles soms een onterecht gevoel van veiligheid. Vrouwen in onze onderzoeksgroep gaan (in een periode van vijf jaar) standaard 10 à 13 keer op controlebezoek. Er is geen onderbouwing voor deze frequentie. Wij willen nagaan of een minder intensieve nazorg ook werkt.”

In het onderzoek worden twee nazorgschema’s met elkaar vergeleken. Ezendam: “Resultaten van de ENSURE-studie moeten duidelijk maken of vrouwen met baarmoederkanker die in totaal vier nazorgbezoeken krijgen net zo tevreden zijn met de zorg als vrouwen die 10 tot 13 keer het ziekenhuis bezoeken.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.