Hoorcollege op honderd meter hoogte

Ooit hoorcollege gevolgd in een luchtballon? Waarschijnlijk niet. Op woensdag 17 september is het mogelijk. Professor Herman de Regt geeft een les over parapsychologie op meer dan honderd meter hoogte. Studenten met hoogtevrees blijven maar veilig in de collegezaal.

Professor Herman de Regt (wetenschapsfilosofie) neemt je mee in een luchtballon. Hij vertelt je in een vogelvlucht over de parapsychologie. Waarom voelt de mensheid zich zo aangetrokken tot dit fenomeen? Waarom geloven ook slimme mensen in paranormale zaken?

Volgens hem is de parapsychologie een tak van de wetenschap waar veel mensen niet zo goed mee kunnen omgaan. “Parapsychologie is een zweverig onderwerp”, vertelt De Regt. “Daarom hebben we voor een ballonvaart gekozen. Dat we even loskomen van deze wereld en dat we vanuit een helicopterview naar beneden kijken. We hadden ook met een helicopter kunnen gaan, maar een luchtballonvaart is veel leuker.”

De Regt gelooft zelf niet in het paranormale. “Ik heb nog nooit empirisch bewijs gezien. Maar mijn wetenschappelijke geest staat er wel voor open.” Hij laat over de inhoud van zijn college niet veel los: “Maar ik neem iemand mee die ’telepathisch’ is. Meer kan ik daar niet over vertellen.”

Zodra het donker wordt, stijgt de luchtballon op. Afhankelijk van het weer zweeft de ballon over de campus. Mocht het weer de vaart verhinderen, dan is er op 24 september een nieuwe poging.

“Ik denk niet dat ik hoogtevrees heb”, vertelt de professor lachend. “Als ik het Empire State Building en de Eiffeltoren kan beklimmen, dan lukt dit ook wel. Maar misschien is een luchtballon anders.”

Het hoorcollege is onderdeel van Night University en kent een beperkt aantal plaatsen. Geïnteresseerden moeten snel zijn.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.