Kritiek op hoogleraar bij Tias

Decaan Arie de Ruijter vindt het onverstandig dat Bart Berden als hoogste baas bij het Elisabethziekenhuis ook hoogleraar is bij Tias. Zijn leerstoel wordt door het ziekenhuis betaald. “Ik zou dat nooit zo gedaan hebben”, zegt De Ruijter in Univers Magazine nr. 3, dat morgen verschijnt.

De Ruijter, decaan bij Humanities, vindt dat directeuren van een instelling beter niet een leerstoel kunnen bekleden die hun organisatie betaalt. “Het is gebruik maken van publiek geld voor eigen gewin”, oordeelt De Ruijter. Op zijn eigen faculteit zou De Ruijter daar nooit mee akkoord gaan. “Ik draag er gelukkig geen verantwoordelijkheid voor”, zegt hij over de benoeming van Berden.

Ook Lex Meijdam, decaan Economics and Business Management, heeft bedenkingen. “Als de CEO van ING bij ons bijzonder hoogleraar wil worden, moeten we ons eens goed achter de oren krabben. Ik kan me voorstellen dat dat niet wenselijk is, zo’n persoon wordt teveel geïdentificeerd met een bedrijf. Maar de zorgsector is natuurlijk minder geprofileerd. Je moet daar goed naar kijken.”

Berden is sinds 2008 hoogleraar Organisatieontwikkeling in Hospital Care bij de aan de universiteit verbonden Tias Business School. Hij was op het moment van zijn aantreden al lid van de Raad van Bestuur van het Tilburgse St. Elisabeth Ziekenhuis. Sinds vorig jaar is hij voorzitter van die Raad. Berden wil niet reageren. Het College van Bestuur van TiU stelt in een schriftelijke reactie dat Berden ‘na een open procedure’ is benoemd. In de commissie sollicitatie behandelde, zaten drie leden namens de universiteit, en twee namens het ziekenhuis.

Bijzonder hoogleraren hebben vaker leidinggevende posities bij de bedrijven die hun leerstoel sponsoren. Petri Embregts is bij haar aantreden als hoogleraar ook begonnen als ‘directeur Behandelinnovatie en Wetenschap’ bij Dichterbij, een instelling voor zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Dichterbij bekostigt ook haar leerstoel. ‘De benoeming bij Dichterbij vond plaats in samenhang met de instelling van de bijzondere leerstoel’, stelt het College van Bestuur van TiU. Dichterbij en de universiteit ‘hebben de handen ineen geslagen’ om samen Embregts als autoriteit op haar gebied binnen te halen. De universiteit benadrukt dat zij alleen verantwoordelijk is voor de onderzoekstak binnen die instelling. Anders dan Berden heeft Embregts nog een Raad van Bestuur boven zich.

Bedrijven en instellingen maken bijzondere leerstoelen aan de universiteit mogelijk ‘uit ideëel oogpunt’. De benoemingsprocedure is formeel open – iedereen kan reageren. In de praktijk willen instellingen vaak een eigen medewerker op de post, zo blijkt uit onderzoek van Univers. Het levert ze prestige op en een ingang aan de universiteit, zo zeggen bijzonder hoogleraren en decanen. Het is ook een manier om goede werknemers te belonen.

De universiteit geeft sponsoren nooit de garantie dat hun kandidaat ook hoogleraar wordt. Maar als er een voorkeurskandidaat is, en zijn cv is goed genoeg, dan zijn ‘de kaarten de facto geschud’, zegt decaan De Ruijter.

Tekst en onderzoek: Marten van der Wier

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.