Model voorspelt terroristische aanslagen

Terroristische aanslagen en criminele daden kunnen met het ESC12-model van Peter de Kock vanaf nu beter voorspeld worden. De Kock promoveerde woensdag aan Tilburg University met zijn proefschrift over de relatie tussen data en criminaliteit.

De Kock was eerder werkzaam als filmmaker. Op een gegeven moment besloot hij de Master of Criminal Investigation te volgen. Hij las over verbanden tussen het produceren van een film en het organiseren van een terroristische aanslag, en kwam zo op het idee voor zijn proefschrift.

Kocks model combineert scenario’s uit films en boeken met waargebeurde aanslagen. Door het model te gebruiken in combinatie met de database met maar liefst 53.000 waargebeurde aanslagen, worden verbanden en relaties tussen gebeurtenissen steeds duidelijker.

Naast al die waargebeurde aanslagen voegt De Kock ook nog allerlei mogelijke aanslagen in boeken en films toe aan de database. “Het wordt dan erg moeilijk voor een terrorist om een aanslag te verzinnen die nog niet is gepleegd of niet bedacht is in films of boeken”, vertelde De Kock woensdagavond in De Wereld Draait Door. Hierdoor wordt het mogelijk om in de toekomst adequater te reageren op crimineel gedrag.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.