Rijksuniversiteit Groningen: geen mobiele apparaten in les

Rijksuniversiteit Groningen: geen mobiele apparaten in les

Geen mobiele telefoon, geen laptop en geen tablet in de collegezaal. Aantekeningen maken? Doe maar lekker met pen en papier. Sinds donderdag mogen studenten Film History op de Rijksuniversiteit Groningen geen apparaten meer in de klas bij zich hebben.

Twee docenten van het vak Film History waren klaar met al dat getik en gebliep. Alle mobiele apparaten zorgen voor te veel afleiding. Als ze typen nemen ze alles letterlijk over. Juist door aantekeningen te maken op een notitieblok vatten studenten beter samen, is de gedachtegang.

Docent Julian Hanich kwam met dit idee: “Het is een pilot. In december gaan we de proef evalueren met de studenten. De discussie over mobiele apparaten in collegezalen speelt al een tijdje. Toen ik in 2006 begon met lesgeven, was dit probleem nog niet aan de orde. We hadden nog geen laptops in de collegezaal en smartphones waren er nog niet.” Hij geeft aan dat veel docenten dit beleid hebben toegepast.

Kritiek
De proef beslaat een groep van tachtig studenten. Zo’n 70 procent omarmt het beleid, zo’n 20 procent is er neutraal onder en 10 procent is tegen. Hanich: “De meeste studenten waren ongerust over het feit dat ze de colleges niet kunnen volgen zonder laptop. Toen kwam iemand met idee om de slides voor de lessen op internet te zetten. Op die manier kunnen ze de sheets vantevoren doornemen en aantekeningen maken.”

Interactieve lessen
Afgelopen donderdag begon de pilot. En Hanich merkte al meteen positieve veranderingen op. “Studenten die nooit meedoen in de klas, gaan nu veel meer in debat. De discussies in de les zijn veel dynamischer. Studenten kijken elkaar vaker aan en maken veel meer aantekeningen.”

Tilburg University
Ook op Tilburg University wordt de regel gehandhaafd. Bij Juliëtte Schaafsma (communicatie in organisaties) zijn laptops en telefoons uit den boze: “Studenten raken afgeleid. Ze zijn met van alles bezig behalve met college. Maar het leidt ook andere mensen af.”

Zij merkt ook dat studenten informatie beter verwerken als ze aantekeningen opschrijven. “Ze worden dan gedwongen om na te denken over hoe ze iets zo goed mogelijk samen kunnen vatten.”

Volgens de TiU-docent houden studenten zich netjes aan de regel. “Bij het eerste college geef ik het duidelijk aan. Als ik toch nog iemand met een laptop of telefoon zie, dan leg ik het college stil en dan krijgt hij of zij het te horen.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.