Rechtenfaculteit houdt handje student nog harder vast

Tilburg Law School introduceert een digitaal studentenvolgsysteem. Als studieresultaten niet goed zijn, wordt de student benaderd om te praten. Zo wil de faculteit grip krijgen op studievoortgang.

Flierefluitend colleges overslaan, tentamens keer op keer niet halen, veel te lang over de studie doen: het is er niet meer bij. Tijden veranderen. “Studenten moeten tempo houden. Tenzij ze veel geld uit willen geven,” zegt Maurice Adams, vice-decaan onderwijs Tilburg Law School, vandaag in de faculteitsraad. Hij doet die uitspraak in het kader van studievoortgang en hogere kosten die er met het sociaal leenstelsel aan zitten te komen.

De rechtenfaculteit introduceert als enige faculteit in Tilburg een studentenvolgsysteem. “Indien je studieresultaten of andere indicatoren hier aanleiding voor geven word je benaderd om het eens te hebben over je studievoortgang,” lezen we op de website van Tilburg University. Het is onderdeel van het omvangrijkere Tilburg Law School Study Trail.

De Study Trail is volgens Adams in belang van zowel faculteit als student. De faculteit wil haar prestatieafspraken voor het jaar 2015 halen (70% bachelor studenten binnen 4 jaar diploma op zak), de student bespaart heel wat geld en valt minder vaak onnodig uit.

Adams zelf heeft het studentenvolgsysteem al gezien. “Heel fancy,” zegt hij. Wellicht een goed voornemen, toch roept het de nodige vragen op. Wat zijn “indicatoren die aanleiding geven” voor een gesprek? Hoe gaat dit er in de praktijk uitzien? Is dit studenten begeleiden of studenten in een strak keurslijf dwingen? Univers houdt het in de gaten.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.